NOVI SAD – Jesen je period godine kada milioni ptica selica napuštaju Evropu i lete ka južnim krajevima gde provode zimu. Zato je period seobe za posmatrače ptica period pun iznenađenja, jer mogu da vide vrste ptica koje se ne sreću često u njihovom okruženju. Evropski vikend posmatranja ptica tradicionalno se održava prvog vikenda u oktobru i tokom ovog vikenda će brojni građani i ljubitelji izaći u prirodu i posmatrati čudesnu seobu ptica.

“Ptice se prvanstveno sele u potrazi za hranom ali dešava se u poslednjih par godina da neke (bele rode) i ostaju kod nas jer pronalaze hranu na mnogobrojnim deponijama” rekla je Nataša Janić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

One se tokom selidbe suočavaju sa mnogim izazovima, nekada vremenskim neprilikama i predatorima a danas mi zbunjujemo dodatno ta bića sa svetlima i visokim zgradama u gradovima, dalekovodima, vetroparkovima… Tu je i krivolov, i na kraju stradaju milioni ptica.

Ptice koriste velike vodene površine za orijentaciju, magnetno polje zemlje i zvezde. Veoma su intuitivne, neke uvek lete istom rutom,  a neke lutaju.

Na sajtu pticesrbije.rs. posle svakog odslušanog predavanja ljubitelji ptica imaju priliku da učestvuju u jednom kvizu na čijem kraju se dobija sertifikat o posmatranju ptica.

Onlajn Kurs za posmatranje ptica “Ptica na mom dlanu” koji je organizovalo Društvo se mogu naknadno odgledati jer su dostupni na fejsbuk stranici i Youtube kanalu.

Za vikend 2. i 3. oktobra organizuju se izleti, ukupno 20-ak širom Srbije, gde će se u prirodi proveriti naučeno. Izleti su besplatni, a prevoz individaualni.

U Novom Sadu izlet će se održati na Dunavcu.

RTV (Dragana Ratković)

Foto: bašta balkana