SUBOTICA –Uoči sutrašnje posete Novom Sadu, a povodom obeležavanja 30 godina od formiranja Narodne Skupštine Republike Srpske, njena delegacija boravila je danas u Subotici. Visoka delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske predvođena njenim predsednikom Nedeljkom Čubrilovićem boravila je u poseti Subotici gde su razgovarali sa predsednicima nacionalnih saveta manjinskih zajednica čije je sedište u gradu na severu Bačke i predstavnicima zavičajnih udruženja, a predstavljena im je i privredna, kulturna i turistička ponuda grada.

„Želimo da Subotica, ali i Vojvodina i cela Srbija, na osnovu onoga što omogućavaju specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom, koriste to do maksimuma. Postoji i takvo raspoloženje ljudi i s jedne i s druge strane Drine. To treba da gradimo i na tome treba da zasnivamo svoju saradnju. Upravo u tome je mnogo više ljudskosti i razumevanja nego u paragrafima zakona koji su sastavni deo naših života“, poručio je Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

Visoka delegacija Republike Srpske boravila je u poseti Subotici na inicijativu predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora koji je istakao da i Srbija i njena severna Pokrajina imaju posebnu odgovornost prema Republici Srpskoj.

„Velika mi je čast što imam mogućnost da budem domaćin Nedeljku Čubriloviću tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, vraćajući mu bar delić onoga što sam dobijao od njega tokom proteklih deset godina u ljudskim, mudrim rečenicama, a kojih je i danas dosta izrekao“, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Domaćini delegacijama Narodne Skupštine Republike Srpske i AP Vojvodine bili su predsednik lokalnog parlamenta Balint Pastor i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji su visoke goste primili u Gradskoj kući.

„Imali smo konstruktivne razgovore gde sam ja, kao jedan od domaćina, predstavio Suboticu, njene potencijale u oblasti kulture, privrede i turizma. Dogovorili smo se da ova saradnja bude sve intenzivnija, da se podiže na sve viši nivo“, rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Zadovoljstvo posetom delegacije Narodne Skupštine Republike Srpske izrazio je i predsednik lokalnog parlamenta Balint Pastor.

„Nije uobičajeno da međuparlamentarna saradnja uključuje još neku lokalnu samoupravu osim grada u kome je sedište dotične Skupštine, u ovom slučaju Novog Sada i AP Vojvodine, i zbog toga smatram jako značajnim što su obe delegacije danas u Subotici“, izjavio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotica.

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora, kao i čelnike Subotice Stevana Bakića i Balinta Pastora u uzvratnu posetu, a povodom obeležavanja 30 godina od formiranja Narodne Skupštine Republike Srpske.

RTV (Rada Stajić)

Foto: Skupština APV