NOVI SAD – Majkrosoft je u maju 2020. objavio da će na internet stranici MSN zameniti desetine novinara automatizovanim sistemima za izbor vesti.

A kineska novinska agencija Ksinhua je u isto vreme na petoj svetskoj Internet konferenciji predstavila prvog virtuelnog televizijskog voditelja. Autori su osmislili dve verzije – prvi vesti čita na engleskom, a drugi na kineskom jeziku. Iz Ksinhue tvrde kako voditelj može da radi bez prestanka – 24 sata na dan, sedam dana u sedmici. Da li je uz pomoć nauke lakši diktat državnih interesa prema novinarima? Da li su to onda nauka i znanje i zaista ponovo na ceni, ili je pobedila pseudo nauka, klikabilnost, tj. senzacije po svaku cenu, teorije zavere i infodemija? Zašto onda kažemo struka, a ne nauka? Hoćemo li, za promenu, umesto osvete loših đaka, dočekati osvetu štrebera na polzu čovečanstva?

Sagovornici: Kamenko Bulić – kolumnista i medijski konsultant, Sonja Tomović Šundić – antropolg, Divna Vuksanović – estetičar, filozof i teoretičar medija, Duško Prelević – filozof.

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin

RTV