NOVI SAD – Danas u 15.30 na Prvom kanalu RTV počinje emitovanje dokumentarnog serijala “Graditelji Novog Sada”. Kada se govori o arhitekturi moderne u Novom Sadu i najvećim graditeljskim poduhvatima u gradu između dva svetska rata, Danilo Kaćanski spada među nekoliko glavnih junaka toga doba.
Rođen je 1895. godine u Srborbanu, gde se i školovao, kao i u Novom Vrbasu, Bratislavi i Budimpešti. Diplomirao je na Visokoj tehničkoj školi u Pragu, nakon čega kraće vreme boravi s porodicom i radi u Beogradu. Tu je stekao i prva praktična iskustva u oblasti arhitekture i građevinarstva.

Na poziv takođe velikog graditelja, svog rođaka i prvog bana Dunavske banovine Davida – Dake Popovića, Kaćanski dolazi u Novi Sad 1927. g. Posle nekoliko uspešnih poslovnih godina, postaje suvlasnik pa vlasnik preduzeća, koje mu prepušta Daka Popović jer se povlači iz gradjevinskih poslova.

Do početka rata, Kaćanski projektuje i gradi objekte javne i stambene namene. Radio je na obnovama, rekonstrukcijama, a s posebnim uspehom u poslovima u vezi sa industrijskom i niskom arhitekturom, kojom se u manjoj meri bavio i u posleratnoj Jugoslaviji. Razni hidrotehnički radovi oko funkcionisanja kanala Dunav–Tisa–Dunav bile su mu najčešće radne aktivnosti do 1961. godine i odlaska u penziju.

Prema nekim istoriografskim podacima, do 1941. godine u Novom Sadu podigao je preko 30 objekata, potpuno različitih namena. Postoji i deo njegovih radova koje je projektovao, a koji nisu izvedeni. Neki, nažalost, više i ne postoje.

Najpoznatija arhitektonska dela Danila Kaćanskog su Učiteljski dom kod Dunavskog parka, vila građena za porodicu Gutman u Ulici Pavla Simića 9, gde je danas sedište novosadske predškolske ustanove „Radosno detinjstvoˮ, kao i dve zgrade pod rednim brojevima 4 i 6 u Grčkoškolskoj ulici.

Dela velikog neimara takođe se prostiru i na teritoriji užeg i šireg centra Novog Sada, a to su između ostalih i neke od zgrada u ulicama: Železničkoj, Konstantina Danila, Vojvode Mišića, Sonje Marinković i Maksima Gorkog.

Kao uspešan inženjer, preduzimač i izvođač građevinskih radova, Kaćanski je zaslužan za postojanje nekoliko verskih objekata u Novom Sadu, kao i nekih zgrada preko puta Banovine na Bulevaru Mihajla Pupina. Na broju 17 tog bulevara, nekada zvanog Kraljice Marije, i danas se nalazi četvorospratnica, koja je pripadala porodici Kaćanski i koju je on sâm projektovao.

RTV