SARAJEVO, MALME – Bošnjački član Predsedništva BiH, koji bez odluke tog najvišeg državnog tela sa predsedavajućim Željkom Komšićem boravi u Malmeu, kritikovao je srpskog kolegu Milorada Dodika zbog učešća na Samitu nesvrstanih zemalja u Beogradu.
“Milorad Dodik nije mogao da predstavlja entitet Republike Srpske, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi”, rekao je Džaferović. On je u izjavi za Fenu iz Malmea rekao da sam Dodik ne može da predstavlja BiH, jer, kako kaže nije predsedavajući Predsedništva i njegova retorika, tvrdi, izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije spoljne politike.

“Dodik, dakle, ne predstavlja entitet Republiku Srpsku, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gde god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvek osetno kada se on pojavi”, kazao je Džaferović.

Na Dodikove optužbe da je BiH međunarodni protektorat, Džaferović kaže da je navodni suverenizam srpskkog člana Predsedništva – lažan i da, kako je naveo, predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sistema međunarodno utvrđenih pravila.

Tanjug