KIKINDA – U Kikindi će u subotu, 9. oktobra, bit održana humanitarna akcija za prikupljanje pomoći mladom Arsenu Tanackovu. Uz kafu i humanitarni bazar, od 9 do 13 sati, na adresi Kralja Petra Prvog 108, građani će moći da prodaju garderobu, obuću, nakit, igračke i da kupovinom kafe učine lepo delo. Akciju organizuje grupa „Mame solidarno“.

Dvadesetjednogodišnji Kikinđanin Arsen Tanackov u avgustu 2020. godine doživeo tešku saobraćajnu nesreću, u kojoj je zadobio teške telesne povrede opasne po život. Zadobio je povredu Th9-Th11, prelom VII-X rebara i traumatsku povredu glave. Kao hitan slučaj operisan je u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Četvrtog dana od operacije Arsenu se javlja teška glavobolja. Nakon urađenog CT glave, uočen je edem mozga. Lumbalnom punkcijom ustanovljen je meningoencefalitis. Dalji nalaz ukazuje na eptično stanje. Nakon sedam nedelja lečenja Arsen je otpušten iz bolnice. Usledila je rehabilitacija na Klinici za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović“ u Beogradu gde je proveo pola godine, prošao kroz razne terapije, ojačao gornje ekstremitete i osposobio se za život u kolicima.

Da bi Arsen ponovo prohodao i vratio se starom životu neophodna je dalja rehabilitacija u vidu neurorobotike, fizikalnih terapija kao i tretman matičnim ćelijama koje bi mu pomogle u oporavku. Sredstva su mu potrebna i za ortopedska pomagala, medicinski potrošni materijal, za troškove apoteke kao i za putne troškove i smeštaj.

Arsenu se može pomoći i slanjem broja 1112 na sms broj 3030 Fondacije “Budi human”, slanjem sms poruke 1112 na broj 455, kao i uplatom na dinarski račun: 160-6000001216621-05 i uplatom na devizni račun: 160600000121704591.

RTV (Lidija Vučković)