BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je danas rezoluciju kojom se pozdravlja odluka Ustavnog suda Poljske, koji je osporio prvenstvo zakona Evropske unije nad nacionalnim zakonima, i optužio institucije EU da su previše proširile ovlašćenja. U rezoluciji, mađarska vlada poziva institucije EU da poštuju suverenitet zemalja evropskog bloka, izjavio je Orbanov portparol Bertalan Havasi za mađarski MTI.

Objava mađarskog stava došla je nakon zajedničke izjave nemačkih i francuskih ministara spoljnih poslova, koji su rekli da Poljska ima moralnu i pravnu obavezu da poštuje zakone Evropske unije, u kojoj se nalazi od 2004. godine, podseća AP.

“Članstvo u EU ide sa potpunom i neograničnom odanošću zajedničkim vrednostima i pravilima”, rekao je francuski ministar Žan-Iv le Drijan u petak uveče.

On je dodao da poštovanje i pridržavanje mera moraju važiti za svaku članicu, a to važi i za Poljsku.

“To nije samo moralna obaveza, već i pravna”, rekli su ministri, kao odgovor na odluku poljskog Ustavnog suda.

Mađarska rezolucija naglašava da “loša praksa institucija EU kojom se zanemaruje princip delegiranja ovlašćenja naterala poljski sud da razmotri pitanje pravnog prvenstva”.

“Prvenstvo zakona EU bi trebalo da se primeni samo u oblastima gde EU ima nadležnost i radni okvir za tako nešto je određen u sporazumima o osnivačkim ugovorima”, navodi se u mađarskom dokumentu.

Guljaš: Odluka poljskog suda pogrešno protumačena

Odluka poljskog Ustavnog suda pogrešno se tumači u Evropi, pošto spor nije oko toga ima li pravo Evropske unije prednost nad nacionalnim zakonodavstvom, već u kojim oblastima ta prednost postoji, smatra zvaničnik u mađarskoj Vladi Gergelji Guljaš.

Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, je pojasnio da se ne radi o prvenstvu, već o obimu prava, i dodao da je u nekim oblastima, poput prava konkurencije, zajedničko evropsko zakonodavstvo neophodno i da bi njegove odredbe trebalo primenjivati čak i na štetu nacionalnih propisa, prenosi MTI.

Poljska potvrdila da će nastaviti da poštuje pravo EU

Poljska će nastaviti da poštuje pravo Evropske unije, potvrdilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Varšavi, nakon što je Ustavni sud te zemlje doneo odluku da delovi zakona EU nisu u skladu sa poljskim Ustavom.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Poljska poštuje obavezujuće međunarodno pravo.

“Sve obaveze koje proizlaze iz primarnog i sekundarnog prava Evropske unije ostaju na snazi, pa će ih Poljska i dalje u potpunosti poštovati”, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ministarstvo je pojasnilo da odredbe Ugovora Evropske unije navedene u presudi poljskog Ustavnog suda ostaju na snazi, a da ono što se ne može prihvatiti jesu oblici njihovog tumačenja ili primene koji krše ustav zemlje.

Ustavni sud Poljske presudio je da neki članovi osnovnog Sporazuma Evropske unije nisu u skladu sa poljskim Ustavom, i da Poljska iz tog razloga ne mora da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU.

Tu se pre svega misli na pravo EU da interveniše zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj sa Poljskom.

Presuda je dovela Evropsku uniju u krizu i otvorila polemike o mogućem izlasku Poljske iz Unije.

Francuska i Nemačka su u zajedničkom saopštenju navele da Poljska ima zakonsku i moralnu obavezu da se u potpunosti i bezuslovno pridržava prava Evropske Unije.

“Zakoni Evropske unije imaju primat nad nacionalnim zakonima članica EU i to je stub oslonac evropskog bloka”, izjavio je danas šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Tanjug