BEOGRAD – Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 svečano je otvoren danas na Beogradskom sajmu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju. Takođe, istakao je da je Srbija danas prepoznata u celom svetu da promoviše mir i stabilnost.

Predsednik Vučić je na ceremoniji otvaranja predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo “Lazanski” koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavom Lazanskom.”U svetu interesa nema milostinje za slabe već postoji poštovanje za one koji su snažni i zato je važno da razvijamo našu odbramenu industriju, da bismo upravo mogli da čuvamo mir i stabilnost, da ne bismo mogli da budemo ponižavani i ugrožavani”, naglasio je Vučić.

Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup nesvrstanih zemalja i dodao da je otvaranju sajma naoružanja prisustvuju ministri odbrane i drugi predstavnici mnogih zemalja, kao i da ćemo se postarati da ako žele da kupe naše naoružanje dobiju ga po razumnim i pristojnim cenama.

U svakom slučaju dobiće dobar i pouzdan proizvod, dodao je predsednik Srbije.

Čestitao je Beogadskom sajmu i Jugoimportu, kao i Ministarstvu odbrane na organizaciji ovog sajma i izvanredne promocije našeg znanja, pameti i naše odbrambene industrije.

“Srbija danas promoviše multilateralizam, verujem da su naši diplomatski napori prepoznati u celom svetu u pokušaju da promovišemo mir i stabilnost. Mi smo danas i juče domaćini čak 117 delegacija iz celog sveta, dok istovremeno organizujemo najzačajniji sajama naoružanja u ovom delu Evrope”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, istorija nas je neretko učila lekcije koje nismo dugo pamtili, ali da ih danas prepoznajemo nešto bolje i više nego ranije.

“Govoreći o istorijskoj ulozi našeg naroda i sam Nehru je rekao da je iz našeg iskustva mnogo toga naučio. A naš osnovni cilj je ključna politika mora da bude mir i stabilnost, a jedna narodna mudrost kaže – Nema puta ka miru – mir je put”, naveo je Vučić.

Ovde postoje proizvodi fabrika koje su stare više od 165 godina, napomenuo je Vučić.

Predsednik je istakao da je na ovom sajmu do sada u prikazano najviše noviteta.

“Uspeli smo da prethodnih godina vojsku i vojnu industriju stavimo na pijedestal narodnog poverenja. Ovde predstavljeni istraživački, opitni i remonti kapaciteti Ministarstva odbrane i naše odbrambene industrije, kao i najviši dometi Jugoimporta i naših institucija čiji je zadatak otpremanje i osposobljavanje vojske”.

Kaže da se teško suprostaviti velikim silama u promociji vojne opreme i naoružanje, ali da je važno da gradimo svoj put i izabreme one oblasti gde možemo da se takmičimo sa najboljima.

Uveren je da možemo posvećenošću i veliki radom možemo da sačuvamo mesto na tržištu već i da pronađemo nove partnere.

Cene našeg proizvoda mora da bude konkurentnija i bolja od onih koje imaju veliki sistema, poručio je Vučić.

Naglasio je da smo puno napredovali i da imamo puno novih fabrka i proizvoda, kao što je Lazar 3 koji je opremljen topom, kao i da imamo i vozilo mali i veliki Miloš…

Vučić je kazao da smo prošli kroz najteži period kada je reč o vojsci i da je uveren da ćemo izaći još jači i da ćemo dogodine imati još više novinteta na sajmu.

Ukazao je i na značaj saradnje u namenskoj industriji države i privatnih firmi.

Država i privatni sektor moraju zajedno da rade i u ovoj oblasti, poručio je Vučić.

Borbeno vozilo “lazanski” je modifikovana verzija “Lazara 3”, a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara.

Otvaranju sajma Panter 2021 prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.

Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, meduju kojima su Austrije, Kine, Danske, Kanade, Francuake, Nemačke, Italije.

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višetruko premašio sajam održan pre dve godine.

Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Do 14.oktobra u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Kako je ranije najavljeno Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.

RTS

Foto: instagram buducnostsrbijeav