NOVI SAD – U svečanoj sali rektorata Univerziteta u Beogradu, prošle nedelje je održano finale takmičenja u kategoriji Inovativne ideje, podkategorija – srednjoškolski i studentski timovi. Tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad “Panonska posada”, u sastavu Aleksandar Rončević, Mihailo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović, svi sa smera Računarske Nauke, odneo je prvo mesto na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji za studentske inovacije. Oni su razvili inovaciju “Lara” – sistem za automatsku detekciju nezgoda i spašavanje mornara, koji se sastoji od hardverskih i softverskih sistema.
Od trenutka prijave bila su dva kruga kvalifikacija u kojima su se analizirali poslovni modeli kao i tehnička izvodljivost inovacija.

Ovi talentovani mladi ljudi, studenti su treće godine Računarskih nauka, još kao srednjoškolci su imali kontakte sa udruženjima poput Mejker-a, kroz koje su učili van nastave i širili vidike i ambicije. Iako studiraju programiranje, imaju veoma široka interesovanja, od muzike i filozofije do elektronike i ekonomije. Vladimir Krsmanović je već bio u kontaktu sa industrijom brodogradnje i tu je došao u dodir sa problemom padova u vodu sa brodova (Man-Overboard), što ga je motivisalo na ovu inovaciju.

Iako su se kao tim “Panonska posada” okupili tek za ovo takmičenje, pojedinačno imaju iskustva i nose uspehe i sa drugih takmičenja poput republičkih takmičenja iz matematike i programiranja, Google HashCode-a, Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji za srednje škole itd. Ova pobeda im je dala dodatno uverenje da postoji pravi potencijal u njihovoj ideji i da je on prepoznat, i otvorila put ka mnogo široj dimenziji procesa kreiranja inovacije. Plan ovih mladih istraživača je da nastave sa razvojem ideje i da je uskoro testiraju na pravim brodovima.

RTV