BEOGRAD -U Evropi svega 18 odsto zaposlenih u IKT oblasti čine žene, a od ukupnog broja učenika koji pohađaju predmete iz ove oblasti, samo 17 odsto su devojčice, rečeno je danas na konferenciji „Women in tech“ koju je organizovala kompanija Huawei u saradnji sa AFA zajednicom.

Istraživanja pokazuju da manje od tri odsto devojčica uzrasta između šest i 10 godina želi da radi u ovoj profesiji kada odraste. Uloga uspešnih žena kao uzora u tehnološkoj i digitalnoj industriji zato je, kako je naglašeno, od presudnog je značaja za podsticaj i identifikaciju i ostalih žena.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da veruje da će se rodna ravnopravnost u IKT sektoru dodatno unapređivati.

“U julu je izvoz IKT usluga iz naše zemlje dostigao 171 milion evra. To je 56 odsto više nego u julu prošle godine, što ga čini rekordnim mesecom u izvozu ovih usluga ikada u Srbiji”, rekla je Brnabić i naglasila da je broj zaposlenih u IKT sektoru za pet godina porastao više od 50 odsto.

Prema njenim rečima, prosečna zarada u ovoj oblasti je danas skoro tri puta veća od prosečne zarade u Srbiji.

“Nama je za dalji napredak potrebno još stručnjaka i obrazovanog kadra i u tome devojčice igraju ključnu ulogu. U našoj Kancelariji za IT i eUpravu 65 odsto zaposlenih su žene. Želimo da taj trend prenesemo na čitavu IT industriju”, rekla je predsednica Vlade.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da razvoj tehnologije pruža sve više prilika za napredovanje žena.

„U Kini, u okviru ovog sektora zastupljeno je više od 36 miliona žena, što je 40 odsto od ukupnog broja. Dve Kineskinje, akademici, igrale su ključnu ulogu u lečenju pacijenata i razvoju vakcine u sadašnjoj borbi protiv epidemije, rekla je Čen Bo.

Autor fotografija: Soul time media