NOVI SAD – Ljubitelji opere i baleta će prvi put u bioskopu Cineplexx Promenada moći da uživaju u spektakularnim direktnim prenosima iz Metropolitena i Boljšoj teatra. Najveći baletski klasici prvi put će ove sezone biti prikazani uživo u visokoj rezoluciji u bioskopu Cineplexx Promenada. Sezona prenosa baleta iz Boljšoj teatra počinje 7. novembra vrhunskim spektaklom virtuoznosti i liričnosti u baletskom klasiku ,,Spartak” Arama Khaktarijana.

Spartak i njegova supruga su razdvojeni i osuđeni na ropstvo, ali njegova ljubav prema njoj i želja za slobodom doveli su ga do pobune protiv rimske vojske. Ovaj balet predstavlja veliki spektakl, zahvaljujući pozornici punoj efekata. Jedan od najvećih klasika na svetu, zasnovan na Hofmanovoj priči ,,Krcko Oraščić” uz legendarnu muziku Petra Iljiča Čajkovskog uz očaravajuće scene i kostime, na repertoaru je 12. decembra. Glamurozni triptih ,,Dragulji” nastao je kao omaž gradovima i plesnim školama u Parizu, Njujorku i Sankt Peterburgu. Očaravajuće tri scene praćene muzikom trojice vrhunskih kompozitora Fore, Stavinskog i Čajkovskog gledaćemo 23. januara. Najomiljenija baletska predstava u klasičnom kanonu, postavljena na partituru Čajkovskog ,,Labudovo jezero” na repertoaru je 27.februara i predstavlja primer dramatične napetosti i lepote pokreta koja zaustavlja dah. Ljubitelji baleta imaće priliku da dožive nestvarne trenutke, kroz baletske pokrete najboljih solista i trupa Boljšoj teatra na velikom platnu. Francuski koreograf Pjer Lakot briljantno je kreirao zaboravljeno remek-delo ekskluzivno za Boljšoj balet pre skoro dvadeset godina, a na veliko platno Cineplexx Promenade ,,Faraonova kći“ stiže 1. maja sa spektakularnim plesom i scenama koreografiranim za skoro celu Boljšoj grupu.

Metrololiten sezona uživo u visokoj rezoluciji 2021-22. počinje uz operu „Euridika“ i potpuno novu postavu koju ćemo gledatina velikom platnu 4. decembra. Skraćena verzija Mocartove ,,Čarobne frule“ biće jedini prenos Metropoliten opere u bioskopima tokom praznične atmosfere, 18. decembra. Bajkovita adaptacija Masneove ,,Pepeljuge“, Lorana Pelija predstaviće potpuno novi engleski prevod i mecosporan Izabel Leonard kao princezu, prvog dana nove godine. Režiser Bartlet Šer, dobitnik nagrade Toni, stvara novi, hrabar pogled na Verdijevu vanvremensku tragediju ,,Rigoleto“ koja će se na repertoaru naći 29. januara. Lisa Davidsen u ulozi mitološke grčke heroine Ariadne nastupa u Štrausovom remek-delu ,,Ariadna na Naksosu“ 12. marta. Prvi put u istoriji, Metropoliten predstavlja originalnu francusku verziju Verdijeve epske opere ,,Don Karlos“ o osuđenoj ljubavi među članovima kraljevske porodice u pet činova, postavljenu u pozadini španske inkvizicije, 26. marta. Zvezda Metropoliten opere, sopran Ana Netrebko debituje u dugoočekivanoj ulozi kao Pučinijeva ledena princeza, 7. maja u operi ,,Turandot“. „Lučija od Lamermura “Gaetana Donizetija predstavlja Nadinu Sijeru u glavnoj ulozi Lučije od Lamermura, 21. maja na uzbudljivoj novoj postavci koju je kreirao Simon Stoun. Zapanjujuće savremeno remek -delo ,,Hamlet“ gledaćemo uživo 4. juna u režiji Neila Amfilda koji svoju hvaljenu scenu prenosi na pozornicu Metropolitena.

RTV

Foto: Cineplexx Promenada