BEOGRAD – Odabir nameštaja je jako važna stavka pri uređenju doma, a nekada je i jedan komad nameštaja dovoljan da promeni ambijent.Pre nego što se odlučite koji nameštaj bio najbolji izbor za vaš dom, važno je da sagledate prostor koji imate na raspolaganju i šta želite da postignete, pa da prema tome odaberete onaj koji je najfunkcionalniji, najviše vam se dopada i koji će uneti novu energiju u vaš dom, dodatno ga oplemeniti i ulepšati vam trenutke svakodnevnog uživanja.

Veliki komadi nameštaja, koji uglavnom zauzimaju centralno mesto u prostorijama, poput garniture, kreveta ili plakara, treba da budu smisleno odabrani. Najčešće ih biramo po estetici, ali treba obratiti pažnju i na to kako se uklapaju uz prostor.Postoji veliki broj različitih komada tapaciranog nameštaja za sedenje, a mi ćemo vam u nastavku prikazati kako na najbolji način da uklopite u ambijent svoje dnevne sobe tri osnovna modela.

UGAONA GARNITURA

Ugaona garnitura u dnevnoj sobi ima veoma važnu ulogu. Pored mesta za zabavu, kada se okupite sa najdražima, potrebno je i da bude dovoljno udobna i komforna za rutine porodičnog života, kućni bioskop, odmor i relaksaciju.

Velika ugaona garnitura u obliku slova L odličan je izbor za otvoreniji prostor, jer pomaže u razgraničenju prostora dnevne sobe od trpezarije ili kuhinje. Može da se postavi u ugao prostorije, ili da bude potpuno slobodna u prostoru. Dobar je izbor i za malu dnevnu sobu, jer je praktičnije rešenje od kombinacije sofe i fotelje.

Neka vam za odabir boje inspiracija bude priroda, a sjajan izbor mogu biti tonovi koji vuku ka tamno plavoj i mahovina zelenoj, kao i zemljani tonovi, poput bež i sive.

Ugaona garnitura FIGO u bež boji izuzetno praktično rešenje za opremanje životnog prostora, a može se lepo kombinovati i sa ostalim komadima nameštaja. Poseduje i kutiju za odlaganje posteljine, što doprinosi njenoj funkcionalnosti.

Pri izboru garniture obratite pažnju i na rukonaslone, kao i to da ne blokiraju pogled na prozor, ali u tom slučaju možete odabrati ugaonu garnituru koja ih nema celom svojom dužinom.

TROSED

Trosed je u dnevnoj sobi obično najveći komad nameštaja, pa obično diktira stil celog ambijenta. Ukoliko često imate goste, dva manja troseda okrenuta jedan prema drugom mogu da budu praktičnije rešenje od jednog velikog troseda.

Trosed je praktičan i po tome što mu uvek možete promeniti raspored i može stajati bilo gde u prostoru, pa čak i samom centru. Boja troseda utiče i na ostale komade nameštaja i detalje u dnevnoj sobi, a na osnovu njega možete da birate i boju tapeta ili zidova. Ukoliko se odlučite za zemljane tonove, uvek možete napraviti neki jači kontrast sa plavom, ljubičastom ili čak i pink bojom.