BEOGRAD – Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) u završnoj je fazi pregovora sa farmaceutskim kućama u cilju postizanja najboljih mogućih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa, izjavila je danas direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

„Očekujemo da će obolelim od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija”, rekla je Radojević Škodrić, preneo je Blic.

Ona je, povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, istovremeno ukazala da prevencija nema zamenu kada je u pitanju ta bolest.

Istakla je da je dijabetes jedna od onih bolesti kod kojih prevencijom može da se donese ključni učinak.

Naglasila je da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 lek različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa, i to iz grupa insulina, kao i lekovi iz nekih grupa oralnih antidijabetika.

Ukazla je da se sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine značajno uvećavaju.

Precizirala je da je 2020. RFZO za te lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je, kako je navela, gotovo četvrtina od ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama“.

Naglasila je da je usvojen predlog da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto na tri meseca kako je to sada, što pacijentima znači jedan odlazak kod lekara manje.

Navela je da će na teret RFZO biti omogucena i savremenija insulinska pumpa sa senzorom.

U Srbiji, prema podacima nadležnih, više od 700.000 osoba ima dijabetes.