BEOGRAD – Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila je Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom području, saopštili su iz KPZ.

Vukova nagrada dodeljuje se 58. put, a to priznanje za 2021. godinu dobili su književnik i publicista prof. dr Stojan Berber, književnica, novinarka i urednica Dušica Milanović, Narodni orkestar RTS, likovni umetnik Božidar Plazinić, književnik i dramski pisac Stojan Srdić, istoričar umetnosti i likovni kritičar Sava Stepanov, muzejska savetnica, kustos i kulturna poslenica Slavica Stefanović, književnik, izdavač i kulturni poslenik Ratko Stoiljković, akademski slikar Dobri Stojanović, kao i režiser, scenarista i aforističar Milan Šarac.

Na predlog žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, doneta je i odluka da se Izuzetna Vukova nagrada za 2021. godinu dodeli književnom kritičaru i teoretičaru prof. dr Jovanu Deliću, književnom istoričaru i teoretičaru prof. emeritusu dr Dušanu Ivaniću i istoričaru i kulturnom posleniku prof. dr Predragu J. Marković, a pored njih, ovim priznanjem nagrađene su i institucije Gimnazija „Žarko Zrenjanin” u Vrbasu, Srpski nacionalni savjet Crne Gore u Podgorici i časopis “Borba” iz Beograda.

Nagrade će dobitnicima biti uručene u Predsedništvu Republike Srbije.

Tanjug