BEOGRAD –Republički geodetski zavod (RGZ) kreirao je aplikaciju “Katastarski alarm” namenjenu obaveštavanju vlasnika nepokretnosti i svih koji imaju pravni interes u vezi s tim o svim promenama u katastru i sprečavanju eventualnih zloupotreba, saopštila je ta državna ustanova. Navodi se da će na taj način građani u realnom vremenu biti obavešteni ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava.

“Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte, bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ-a”, precizira se u saopštenju.

Ocenjuje se da će masovna primena ove aplikacije direktno uticati na promenu loših navika u društvu poput pokušaja reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenja pravnog okvira za prevarne radnje.

Tanjug