BEOGRAD -Startap Wonder Dynamics prikupio je devet miliona dolara, a među investitorima su i velike svetske kompanije Horizons Ventures, Epic Games i Samsung Next. Cilj ovog startapa, koji su osnovali zvezda filma Igrač broj 1 Taj Šeridan i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović, je smanjenje troškova i veća dostupnost vizuelnih efekata. Novosadski startap razvija alate na bazi veštačke inteligencije, pružajući mogućnost filmskim stvaraocima da kreiraju elemente vizuelnih efekata i kompjuterske grafike najvišeg kvaliteta, mnogo brže i uz znatno niže troškove.

Taj Šeridan, koji trenutno promoviše najnovije ostvarenje The Tender Bar, ističe da potencijal ove platforme prevazilazi vizuelne efekte. „Kako smo napredovali sa razvojem, znali smo da bi naš projekat mogao biti mnogo više od softvera za vizuelne efekte. Naša platforma se može koristiti za film i televiziju, ali i za video igre, sadržaj na društvenim mrežama, pa čak i metaverzum. Zato smo veoma srećni što smo u ovom ciklusu privukli tako značajne strateške partnere kao što su Epic Games i Samsung Next“, izjavio je holivudski glumac.

Ovaj startap, osnovan 2016. godine, ima renomiran savetodavni odbor u kome se nalaze velika imena svetske kinematografije, kao što su Džo Ruso, režiser Marvel serijala “Osvetnici – Kraj igre” (Avengers – Endgame) i čuveni režiser i producent Stiven Spilberg. Wonder Dynamics takođe ima podršku stručnjaka za razvoj veštačke inteligencije, poput predavača na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju Angdžoa Kanazave i profesora i šefa odeljenja za veštačku inteligenciju Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) Antonija Toralbe.