BEOGRAD –Na svečanom otvaranju izložbe u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, govorili su dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, a izložbu je svečano otvorio akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU.

Ovom prilikom dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, istakla je: „U nekoliko segmenata i tema izložbe pokazali smo kako se to stilski, tematski i estetski razvijao srpski modernizam i koja su to najznačajnija dela iz naše kolekcije. Značajn broj umetnika, zastupljenih na ovoj izložbi bili su članovi SANU, te se na ovaj način ukazuje na dubinske veze naše dve ustanove Matice srpske i SANU“. „Dela danas izložena pred nama predstavljaju ogledalo srpskog modernizma, društvenih prilika u kojima su nastala i umetnika koji su stvarali kao i ustanove koja ih je sabrala i sačuvala. SANU i Galerija Matice srpske u Ministarstvu kulture i informisanja imaju pouzdanog partnera u radu na očuvanju srpske kulture i umetnosti, što će se nastaviti i dalje“, rekla je u svom obraćanju Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, dok je akademik Vladimir S. Kostić svečano otvorio izložbu rečima: „Ova izložba – ovo je istorija. Jednostavno prava izložba u pravo vreme.“.

Galerija Matice srpske i Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljaju beogradskoj javnosti izložbu KOLEKCIJA KAO OGLEDALO. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske. Izložba predstavlja 86 umetničkih dela ‒ 75 slike, 7 skulptura i 4 grafike ‒ i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka.

Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Stoga, izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Uz najpoznatije i najreprezentativnije umetnike poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde sa kojim se hronološki i završava postavka, izložena su i dela možda javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora GMS – Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Marijetom Sidovski, i timom Galerije SANU.

Pored stručnih vođenja koja će biti realizovana svakog dana u 13.00 i 18.00 sati, posetioce očekuju stručna tumačenja i prigodna predavanja:

• Subota, 25. 12. 2021. godine u 12.00 sati
Autorsko vođenje dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS

• Subota, 15. 1. 2022. godine u 12.00 sati
Autorsko vođenje Jelene Ognjanović, kustoskinje GMS

• Sreda, 19. 1. 2022. godine u 18.00 sati
Predavanje prof. dr Jelene Todorović, istoričarke umetnosti

• Subota, 29. 1. 2022. godine u 12.00 sati
Autorsko vođenje Jelene Ognjanović, kustoskinje GMS

• Sreda, 2. 2. 2022 godine u 18.00 sati
Predavanje prof. dr Simone Čupić, istoričarke umetnosti

• Subota, 12. 2. 2022. godine u 12.00 sati
Autorsko vođenje dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS

• Sreda, 16. 2. 2022. godine u 18.00 sati
Razgovor o kolekcijama  Učestvuju: prof. dr Nikola Krstović, muzeolog, mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS

Realizaciju izložbe i pratećeg kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a pomogao grad Beograd.

RTV