NOVI SAD – Hedlajner ovogodišnjeg EXIT festivala Nick Cave najavio je dokumentarac nazvan „This Much I Know to Be True“ (Ovoliko sigurno znam), koji će prikazati njegovo kreativno partnerstvo sa Warrenom Ellisom, dugogodišnjim saradnikom i članom benda The Bad Seeds. Sve što su tokom višedecenijske saradnje stvarali – Nick Cave & The Bad Seeds donose na EXIT i Petrovaradinsku tvrđavu u petak, 8. jula. Cave je na svom Instagram profilu napisao da novi dokumentarac beleži njihov izuzetan odnos dok „oživljavaju pesme sa albuma Ghosteen i Carnage“. Reditelj dokumentarca je Andrew Dominik, a emitovanje je najavljeno za kasnije tokom godine. Portal Deadline piše da je dokumentarni film sniman u Londonu i Brajtonu 2021, te da će predstavljati svojevrstan nastavak prethodnog „One More Time with Feeling“ (Još jednom s osećajem), čija je tema bila nastanak albuma „Skeleton Tree“.

Ovaj reditelj je sa Caveom i Ellisom sarađivao i na vestern drami „The Assassination Of Jesse James by the Coward Robert Ford“ (Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa) iz 2007. godine, kao i na nadolazećem biografskom filmu o Marilyn Monroe „Blonde“ (Plavuša). Početkom 2021. godine Cave i Ellis objavili su zajednički album „Carnage“, koji se sastoji od osam pesama, a dvojica muzičara su ih napisali i snimili tokom karantina. To je bio prvi projekat koji su objavili kao duo, iako već skoro 30 godina sarađuju, kako u grupi Bad Seeds, tako i na soundtrack projektima. Album „Ghosteen“ je bio 17. studijski album Cavea i benda The Bad Seeds, objavljen 2019. Ovaj album je treći deo trilogije albuma „Push the Sky Away“ (2013) i „Skeleton Tree“ (2016).
Krajem oktobra 2021. Nick Cave & The Bad Seeds objavili su dugo očekivani album „B-Sides & Rarities Part II“ – dvostruko izdanje sa 27 B-strana singlova i retkih pesama iz razdoblja od 2006. do 2020. Kompilaciju su napravili Cave i Ellis, a izašla je 16 godina nakon veoma hvaljene prve „B-Sides & Rarities“ kolekcije. Još jedna potvrda njihove izuzetne saradnje je i nedavno objavljeni album „La Panthere des Neiges“ (Snežni leopard), koji je soundtrack istoimenog francuskog dokumentarnog filma o prirodi. Muziku za filmove zajedno stvaraju još od 2005. godine, a ovaj soundtrack smatraju jednim od najupečatljivijih filmskih projekata.
Foto: Egzit festival