BEOGRAD –Da se izbori održavaju danas, Srpska napredna stranka osvojila bi 55,6 odsto glasova, a cenzus bi prošlo još pet ili šest izbornih lista, pokazuje poslednje redovno mesečno istraživanje agencije Faktor plus. U januarskom istraživanju procenti su se neznatno promenili u odnosu na decembarsko, što je, prema rečima izvršnog direktora agencije Faktor plus Vladimira Pejića, normalno i očekivano dva meseca pre izbora, prenosi ”Blic”.

Pored naprednjaka, trenutno najjači rejting ima koalicija Stranka slobode i pravde – Narodna stranka – Demokratska stranka – Pokret slobodnih građana, koja bi osvojila 13,3 odsto glasova, a sledi je Socijalistička partija Srbije sa 9,2 odsto.

“Zeleni” su na 7,5 odsto, koalicija NADA na 4 odsto, a malo iznenađenje predstavlja lista “Srpska stranka Zavetnici” koja bi po ovom istraživanju prešla cenzus sa 3,6 odsto.

“Polako se pravi konačna slika, ima manjih pomeranja, zauzimaju se pozicije. SNS ima težak zadatak da brani 55,6 odsto i na to će koncentrisati sve snage. Videćemo i ko će još ići s njima u koaliciji”, navodi Pejić i ocenjuje je logična odluka da naprednjaci i socijalisti ne idu na izbore na zajedničkoj listi.

Ovo istraživanje je rađeno od 22. do 27. januara na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.

Obuhvatilo je 1.100 ispitanika, a rađeno je telefonski.

Kada je reč o izlaznosti građana na aprilske izbore, i taj procenat je skočio, što je prema Pejićevim rečima, uobičajeno i očekivano u ovom periodu pre kampanje.

“Tačno 51 procenat građana se izjasnio da će izaći na izbore, 33 odsto da neće, dok 16 procenata ne zna, odnosno nema stav”, kaže Pejić.

Tanjug