NOVI SAD –Naziv filma „Kretanje prostora“ je i naziv izložbe, stvarane u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada, koja predstavlja metafizički prostor, simboličku sliku univerzuma u pokretu, hod kružnicom stvaranja, trajanja, nestajanja i ponovog rađanja bića koje je svetlosni luk između života i smrti.

Priroda i čovek, muškim i ženskim principom, zametkom života, niču suncem podstaknuti, tminom donjeg sveta sačuvani – bez kraja, jer kraj ne postoji, predstavljeni su umetničkom instalacijom slikara i vajara Đorđa Lazića – Ćapše iz Sremskih Karlovaca.

Segmenti ambijenta koga tvore zemlja, granje, trska, islikani panoi i objekti, podjednako pikturalnog i skulptoralnog karaktera, povezani su nostalgičnom stazom sećanja u kojoj se prepliću mitsko i poetsko, magijsko i obredno.

„Prostor” je esencija egzistencije kojom se spajaju krajnje tačke trajanja sveta, u svesti kao i u podsvesti, od pamtiveka prateći metarmofoze sveg što stoji u nama i oko nas.

Film je urađen u produkciji Dokumentarno-obrazovnog programa TV Vojvodine.

Film možete pogledati danas u 19 časona na RTV1.

Ekipa:

Snimatelj – Želimir Tot

Montažer slike i zvuka – Jaroslav Kolar

Snimatelji zvuka – Luka Jovanović, Nikola Lončar, Aleksandar Užarević

Rasvetljivač – Boško Balaban

Izbor muzike – Mirjana Rastović

Producent – Olivera Miletić Čačija

Scenarista i reditelj – Svetlana Miljanić

Film je u 2021. godini dobio četiri priznanja:

Na 15. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma – Jahorin Film Fest Specijalna nagrada dodeljena je Svetlani Miljanić, scenaristi i reditelju filma KRETANJE PROSTORA: „za tretman umetnosti likovnog izraza kroz filmsku umetnost”;

Žiri Internacionalnog festivala turističkog i ekološkog dokumentarnog filma VRMDŽA FEST specijalnim priznanjem za celokupni estetski kvalitet filma nagrađuje scenaristu i reditelja filma kao, a to čini i 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma “Zlatna buklija” dodeljujući Gran-pri za vizuelno upečatljiv pristup tumačenju likovnog dela i izložbene postavke skulptora Đorđa Lazića Ćapše, a Želimir Tot, snimatelj filma „Kretanje prostora” nagrađen je na istom festivalu za najbolji snimateljski rad.

Teksst i foto: RTV