BEOGRAD – U Privrednoj komori Vojvodine obeležena je 103. godišnjica od osnivanja i tom prilikom dodeljene su nagrade najuspešnijim privrednim društvima i pojedincima za postignute rezultate u 2021. godini. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Privredna komora Vojvodine jedna od najstarijih poslovno- privrednih institucija u državi i na tu činjenicu smo veoma ponosni, iako ona nameće veliku odgovornost. Godina za nama i vreme koje je pred nama puno je novih iskušenja za privredu zbog pandemije izazvane Kovidom- 19. Kao deo jedinstvenog komorskog sistema bili smo tu od početka za naše privrednike.

Zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj  i finansijskoj stabilnosti i pravovremenom sveobuhvatnom paketu ekonomskih mera koje su donele Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije, Srbija je u dve pandemijske godine zabeležila kumulativni rast realnog BDP-a, od oko 6, 5%. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena AP Vojvodine u 2021. godini iznosila je preko 16 milijardi evra – što čini 32% ukupne razmene Republike Srbije istakao je Vučurević. Saradnja Privredne komore Vojvodine i Pokrajinske vlade je intezivna i svakodnevna. Zajedno radimo na promociji privrednih potencijala pokrajine. Tome svedoči i ovogodišnji zajednički  nastup Pokrajinske vlade i Privredne komore Vojvodine sa Razvojnom agencijom Vojvodine i predstavnicima  15 kompanija iz Vojvodine na svetskoj izložbi Dubai Ekspo 2020.

Trudimo se da budemo dostojni vizije Koste Mirosavljevića , po kom naše prestižno priznanje nosi ime dodao je Vučurević .

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je povodom obeležavanja 103. godišnjice da je reč o jednoj od najstarijih privrednih institucija koja kontinuirano radi na unapređenju privrednih potencijala Pokrajine.

„U proteklih šest-sedam godina uočavamo veliki razvojni trend koji je merljiv konkretnim parametrima, trend ukupnog ekonomskog razvoja čitave naše zemlje, gde Vojvodina prednjači u gotovo svim oblastima“, izjavio je Mirović.

On je istakao da je na kraju prošle godine ukupan broj nezaposlenih u Vojvodini iznosio 98.000, podsetivši na to da je 2016. godine u Pokrajini bilo 165.000 nezaposlenih.

Predsednik je rekao da je aktuelni privredni trenutak, uprkos negativnim uticajima pandemije, po svim parametrima razlog za optimizam, ocenjujući da je i oblast turizma na stabilnom putu oporavka.

U ime nagrađenih zahvalalila se Dragana Čalija, dobitnica priznanja za privrednicu godine i istakla da joj ova nagrada znači i da je potvrda za njen rad kao i da je posvećuje svom timu.

Svečanosti je prisustvovao i Igor Popović, direktor Sektora udruženja privrede Privredne komore Srbije.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su „Grow Rasad“ – najuspešnije privredno društvo u oblasti poljoprivrede, „ Rapid Invest“- najuspešnije privredno društvo u oblasti industrije , „ DDOR osiguranje „ – najuspešnije privredno društvo u oblasti usluga. Za najuspešniju privrednicu nagrađena je Dragana Čalija , a privrednika Miroljub Kršanin.

Priznanje „ Zlatno pero privrede“ uručeno je Goranu Eroru , novinaru i uredniku Radio- televizije Vojvodine.