ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je protiv širenja NATO bilo gde i da će se tome protiviti dok je na ovoj funkciji.
“Dosta je širenja NATO-a. Širenje NATO-a je figurativni napad. Dok sam predsednik, biću protiv toga da se NATO širi bilo gde”, rekao je Milanović.

On je to rekao odgovarajući na pitanja novinara u Požegi, a na konstataciju da opravdava ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je:

“Ja mislim da onaj ko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, neko sutra može naše ljude tamo da pošalje. Putin je stariji čovek, on će otići. Rusija neće otići. U jednom trenutku treba kazati dosta, gde je kraj NATO-a”.

On je novinare upitao hoćete li vi preuzeti odgovornost i da li ćete vi slati svoje dete tamo.

“Kad jednom preuzmete obavezu, nema natrag. NATO je došao dovoljno na Istok, dosta je”, jasan je hrvatski predsednik.

Istakao je da ono što danas govori, govori zdravorazumski, iz iskustva, kao hrvatski predsednik.

Dodao je da se u NATO ulazi politički.

“Ovo su delikatne stvari, nemojte se zezati s ovim. Ja kad nekoga primam u porodicu želim da znam ko je to. BiH u NATO-u? Pa kako? Ta država je nefunkcionalna. Njima se podgrejava iluzija da će ući u NATO ovakvi”, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Rusiji, naveo je to strahovito smeta i to je opasna država.

“Ne ulazimo u opravdanost, mi imamo problem. A ne ljude naoružavati praćkama i podgrejavati ih da se bore protiv termonuklearne sile”, rekao je.

O NATO-u i slanju hrvatskih jedinica u borbene grupe, Milanović kaže:

“Videćemo gde će hrvatski vojnici ići”.

Primetio je da nije isto biti deo borbene grupe u Mađarskoj, na Balatonu ili Hrvatska vojska na prvoj liniji u iščekivanju napada. Zašto bi ih slali tamo? Videćemo, sve ćemo utvrditi ad hoc. Sabor uvek može ići u suludu avanturu, ali će onda i odgovarati”.

Tanjug