NOVI SAD – U okviru kampa za decu srpske nacionalnosti iz regiona, 26 dece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Severne Makedonije boravi u Srbiji od 2. do 6. marta. Organizatori programa su direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo i narodna poslanica Sanja Lakić. Decu je danas u Gradskoj kući u Novom Sadu pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

“Veoma je važno da deca upoznaju svoju matičnu zemlju, da uče o kulturi i tradiciji, ali i da imaju čvrstu vezu sa svojom otadžbinom. Ovaj kamp im to omogućava, jer obilaze različite znamenitosti i upoznaju sa sa svojim vršnjacima. Novi Sad je jedan od najznačajnijih gradova Srbije zbog bogate istorije, kao univerzitetski i administrativni centar Vojvodine, a sada i kao Evropska prestonica kulture. Siguran sam da će naši gosti imati sadržajnu posetu Srpskoj Atini i da će im ostati u najlepšem sećanju, te da će nam doći ponovo. Bitno je da znamo ko smo i odakle potičemo, ali i da poštujemo univerzalne ljudske vrednosti i stvaramo prijatelje gde god da odemo”,  istakao je Dalibor Rožić.

Tokom boravka u Republici Srbiji, deca će se upoznati sa svojom istorijom, jezikom i kulturom, obići će kulturne ustanove, spomenike kulture i brojne turističke atrakcije.