NOVI SAD – Grad Novi Sad dobio je 50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu, sa ciljem da se prikupljene količine otpada povećaju za najmanje 20%, u narednih godinu dana. Evropska prestonica kulture pridružila se na ovaj način Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu, koji su se pre nje uključili u projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.video icon
Projekat koji je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) regionalnog je karaktera i sprovodi se u Srbiji, BiH i Severnoj Makedoniji. U Srbiji, partner na ovom projektu je kompanija „Sekopak“ kao operater ambalažnog otpada, dok je za sprovođenje projekta zadužen NALED.

Tim povodom, u Gradskoj kući, održana je konferencija za novinare kojoj su pored članice Gradskog veća za za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mire Radenović prisustvovali nacionalni koordinator GIZ-a ORF MMS Zorica Bilić, generalna direktorka kompanije „Sekopak“ Violeta Belanović-Kokir, šef Jedinice za životnu sredinu NALED-a Slobodan Krstović, kao i direktor JKP „Čistoća“ Vladimir Zelenović.

Članica Gradskog veća Mira Radenović zahvalila se učesnicima projekta i apelovala je na građane da se pridruže ovoj akciji, jer su zdrav i čist Novi Sad prioritet svih njegovih stanovnika.

– Na teritoriji Grada Novog Sada postavljeno je 50 kontejnera tzv. „zvona“ za staklo i to će predstavljati prvi korak ka uvođenju primarne separacije, kao i korak ka čistijem Novom Sadu. Jako je bitno da se građani uključe u ovu akciju i da pokažu odgovornost prema životnoj sredini. Nadamo se uspešnoj realizaciji ovog projekta i molimo građane da daju svoj doprinos time što će puniti „zvona“ staklenom ambalažom, jer su zaštita i unapređenje životne sredine ono čemu svi treba da stremimo – naglasila je Mira Radenović i dodala da Grad Novi Sad puno radi na projektima koji su izuzetno važni za zaštitu životne sredine, a ono što predstoji jeste izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom, po svim ekološkim standardima koje propisuju EU direktive.

Direktor JKP „Čistoća“ Vladimir Zelenović rekao je da su kontejneri raspoređeni na lokacijama koje su odabrane na osnovu istraživanja o potrebama, sa namerom da što veći broj staklenog otpada završi u tim kontejnerima, a ne zajedno sa ostalim komunalnim otpadom.

-Težnja nam je da svakodnevne slike deponija pored kontejnera budu naša prošlost, a visoka stopa reciklaže budućnost – rekao je Zelenović.

Prema rečima šefa Jedinice za zaštitu životne sredine u NALED-u Slobodana Krstovića, dosad je prikupljeno više od 400 tona stakla, a rezultati prevazilaze inicijalna očekivanja.

– Na tržištu Srbije se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega se reciklira nepunih 50%. Jedan od glavnih razloga za ovakvo stanje leži u nedovoljnom broju kontejnera za odlaganje, zbog čega NALED aktivno radi na postavljanju nedostajuće infrastrukture, kako bismo imali gde da odlažemo otpad od hrane, sijalica, baterija, a sada i stakla, i da zajedno stvorimo ekološki i ekonomski održiv sistem sakupljanja i reciklaže – kaže Krstović.

Nacionalni koordinator GIZ-a ORF MMS Zorica Bilić istakla je da je ovo prilika za Srbiju da odgovori na zahteve Poglavlja 27 u pristupanju Evropskoj uniji, koji između ostalog nalažu znatno veće sakupljene količine različitih vrsta otpada. Ona je istakla da je reciklaža stakla polje na kome je potrebno značajno unapređenje kako bismo dostigli evropski nivo, te da nam taj projekat pruža osnovu za takav potez.

Kompanija „Sekopak“ je ovlašćeni operater na projektu i ona će sav prikupljeni stakleni otpad iz Novog Sada odvoziti na dalji tretman u Hrvatsku.

– Više od godinu dana razvijamo projekat i veoma nam je drago što se naš zajednički trud isplatio. Početni cilj projekta bio je da povećamo reciklažu staklene ambalaže za 20%, a mi smo već na 45%. Uigrani smo, znamo koji su potencijalni izazovi i koji su mehanizmi da projekat zaživi i u Novom Sadu, kao što je zaživeo u drugim gradovima – rekla je direktorka kompanije „Sekopak“ Belanović Kokir, navodi se u saopštenju.

RTV