NOVI SAD – U medija centru Radio – televizije Vojvodine održana je promocija povodom završetka snimanja najvećeg radio – dramskog spektakla u Srbiji – trilogije „Kosingas“. Radio – dramski serijal „Kosingas“ je nastao na osnovu tri romana epske fantastike Aleksandra Tešića: „Red Zmaja“, „Bezdanj“ i „Smrtovanje“.

„Kosingas“ je jedinstven projekat u 46 godina dugoj istoriji dramskog programa na srpskom jeziku Radio – televizije Vojvodine. Prvi put je ostvaren serijal ovog obima, prvi put je urađena adaptacija romana kao kombinacija audio knjige i radio drame i prvi put je sve to snimljeno u binauralnoj tehnici, koja dočarava potpunu trodimenzionalnost prostora i pruža neponovljiv osećaj da se slušalac nalazi u centru zbivanja.

„Mogu vam reći da je premašilo moja očekivanja. Kad pišem, ja u glavi gledam film, opisujem i čujem glasove… Mogu vam reći da sada kad slušam ovo što je snimljeno, poklapanja sa onim što sam čuo u glavi dok sam pisao trilogiju su gotovo stopostotna i što se tiče glume, glasova i svega…“ – kazao je Aleksandar Tešić, autor trilogije „Kosingas“.

„Sada već davne 2017. maštali smo o velikoj dramskoj produkciji. Do romana „Kosingas“ došli smo onako kako knjiga i treba da putuje – na najbolji mogući način – po preporuci prijatelja. Tada nismo bili ni svesni mnoštva ljubitelja pisane reči gospodina Tešića, koji je na predlog za saradnju odgovorio više nego velikodušno.“ – istakao je Slobodan Govorčin, urednik dramskog programa RTV-a.

Dramski serijal je sniman u periodu od 2018. do 2022. godine, i za te četiri godine snimljen je materijal za sedamdeset epizoda. U projektu je učestvovalo tridesetoro glumaca a serijal je sniman na nekoliko autentičnih lokacija u eksterijeru i u dva dramska studija. Za ceo serijal originalnu muziku komponuje i izvodi Nikola Jeremić: „Kada sam pročitao prvu knjigu trilogije „Kosingas“, davne 2014. godine, razmišljao sam kako bi bilo lepo da se okupi neka ekipa koja će ekranizovati ili napraviti nešto od Kosingasa van knjige. I evo, ispostavilo se da RTV to radi. Bio sam i više nego počastvovan, kada me je Aleksandar preporučio RTV-u, jer ja sam ideju za muziku imao još onda kada sam pročitao prvu knjigu“.

Prvih deset epizoda radio- drame „Kosingas“ možete poslušati na sajtu rtv.rs u odeljku Odloženo slušanje. Jedanaesta epizoda biće emitovana krajem marta, nakon čega je planirano da se epizode objavljuju jednom mesečno.

Glumice i glumci:

Ana Jovanović, Mia Simonović, Jovana Pleskonjić, Maja Brukner, Jelena Đulvezan, Nataša Milišić, Nataša Ilin, Sanja Ristić Krajnov, Sonja Damjanović, Sanja Mikitišin, Tanja Pjevac, Gordana Kamenarović, Aleksandra Pleskonjić, Radoje Čupić, Dejan Šarković, Lkubiša Milišić, Milovan Filipović, Milan Kovačević, Nenad Pećinar, Jugoslav Krajnov, Ervin Hadžimurtezić, Stefan Juanin, Igor Pavlović, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Grigorije Jakišić, Danilo Milovanović, Aleksandar Stojković, Miljan Davidović, Maksim Govorčin, Dragan Zorić, Miroslav Fabri, Miodrag Petrović i Aleksandar Gajin.

Kompozitor i izvođač originalne muzike: Nikola Jeremić

Reditelj: Manuel Srbin

Dizajner zvuka: Aleksandar Marković

Ton majstor: Milorad Ićitović

Producentkinja: Branislava Stefanović

Organizatorke snimanja: Suzana Petrović i Divna Stojanov

Urednik: Slobodan Govorčin

Tekst i foto: RTV