BEOGRAD – Predstavnici uprava carina Grčke, Severne Makedonije i Srbije su se danas sastali da bi razmotrili potencijal SEED-a, ključnog sistema za uvođenje zelenih koridora.

Konstantinos Murtidis, generalni direktor Uprave carina pri Nezavisnoj upravi javnih prihoda Grčke, Slavica Kutirov, direktorka Uprave carina Severne Makedonije, i Duško Marinković, v.d. zamenika direktora Uprave carina Srbije, sastali su se danas na graničnom prelazu Preševo-Tabanovci da bi zajednički razmotrili potencijal sistemske elektronske razmene podataka (SEED) koja funkcioniše na Zapadnom Balkanu.

Inicijatori ove posete su Transportna zajednica i CEFTA Sekretarijat.

Učešće Grčke je od izuzetnog značaja s obzirom da bi ovo bio veliki napredak u zajedničkim naporima i viziji transporta i trgovine između Grčke i CEFTA Strana. Zato se očekuje da ovaj sastanak dovede do veće saradnje u oblasti zelenih koridora i koristi i za EU i za CEFTA-u.

Konstantinos Murtidis, generalni direktor Uprave carina Grčke, ističe konstruktivnu saradnju svih strana uključenih u inicijativu zelenih koridora. Konkretno, probno uvođenje na graničnom prelazu Evzoni-Bogorodica predstavlja važan i unapređen oblik saradnje između ove dve uprave carina (Grčke i Severne Makedonije). Razmena podataka između carinskih službi o kretanju robe pre dolaska na granicu je suštinski element ove inicijative, zajedno sa neophodnom infrastrukturom, kako bi se doprinelo bržem kretanju ključne robe u korist šireg regiona, CEFTA-e i susednih zemalja članica EU.