JAHORINA – Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević učestvovao je na Jahorina ekonomskom forumu 2022. koji je održan od 25. do 27 aprila na Jahorini. Kao učesnik panela „ Investicije i podsticaji u funkciji održivog razvoja “ predsednik Privredne komore Vojvodine je razgovarao sa kolegama o investiranju konkretno u Republiku Srbiju i preneo iskustva naše zemlje.
Republika Srbija je u poslednje četiri godine privukla 14 milijardi evra stranih direktnih investicija,a samo u 2021 godini 4 milijarde evra, čime je premašen rekord iz 2019 godine istakao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević. Strani investitori dolaze u našu zemlju zbog uređenih zakonskih regulativa, poreske politike, geografskog položaja, kvalitetne infrastrukture i stručne radne snage. Predsednik Privredne komore Vojvodine naveo je kao dobar primer saradnje stranih investitora sa našim fakultetima i Novi Sad kao IT centar , gde se neretko odmah po završetku studija mladi stručnjaci zapošljavaju u stranim kompanijama.
Na panelu su govorili i prof dr Boris Pašalić, ministar poljoprivrede RS, Pero Ćorić, predsednik Privredne komore RS, Zoran Tepić, Ribnjak Janj, Mario Blažić, Celeks i Zlatko Popović, IRB RS.
Ukupna spoljnotrgovinska razmena AP Vojvodine i BiH u 2021. godini iznosila je 890, 5 miliona evra , što je za 42 % više od razmene ostvarene u 2020. godini. Za prva dva meseca ove godine ostvarena je razmena u vrednosti od 144, 5 miliona evra i veća je za 48 % u odnosu na razmenu ostvarenu u istom periodu prošle godine. Na otvaranju foruma govorio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je istakao naročito dobru saradnju sa AP Vojvodinom osvrćući se na ostvarivanje poslovnih susreta i konkretne rezultate.
Forum je zatvoren panelom „Regionalna saradnja i ekonomski razvoj“ na kojem su učestvovali Željka Cvijanović, predsednica RS, Radovan Višković, predsednik Vlade RS i Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.
Ovogodišnji Jahorina ekonomski forum održao se peti put, a glavna tema foruma bila je – Globalni ekonomski izazovi i prilike. Održano je 15 panela sa preko 70 učesnika.