BEOGRAD, NOVI SAD – Zbog rusko-ukrajinske krize, sve više firmi iz tih zemalja seli biznis u Srbiju. To je šansa da, zbog političke neutralnosti i strateškog položaja, naša zemlja privuče ta preduzeća, kao i njihove ćerke firme koje su poslovale po Zapadnoj Evropi, kažu posrednici u prometu nekretnina.
Koliko je zainteresovanih iz Rusije i Ukrajine znaće se kada Republički geodetski zavod objavi zvanični izveštaj o strancima koji su kupili poslovne prostore, kuće i stanove.

Niko sa sigurnošću ne zna koliko će rusko-ukrajinski sukob trajati i kako će dugoročno uticati na migracije ka našoj zemlji. Agencije za nekretnine već su spremile ponude poslovnih prostora i stanova na ruskom i ukrajinskom jeziku.

“Činjenica je da se Beograd javlja kao interesantna destinacija i za državljane Rusije i Ukrajine i sa Zapada koji dolaze i u Beogradu prave praktično regionalni hab. Kada govorimo o zakupu poslovnog prostora onda se za zgrade A kvaliteta najčešće govori o dugoročnim zakupima zbog odnosa sa bankom investitori ne izdaju prostor ispod pet godina i ono što predstavlja problematiku u ovom ternutku je da državljani Rusije i Ukrajine zakupljuju sa tendencijom da to bude kratkoročni zakup”, rekao je Srđan Vujičić, konsultant MD Konza propertis.

Međutim, vlasnici skupih poslovnih prostora nisu spremni da ih izdaju na nekoliko meseci, jer im se to ne isplati. Zbog toga se Rusi i Ukrajinci češće odlučuju za zakup stanova i kuća.

“Pimećujemo da su to ljudi uglavnom koji su zaposleni u Aj-Ti kompanijama. Tako da bi taj prostor koji iznajme koristili i za radni prostor da tu rade i tako bi smanjili troškove zakupa. Lokacija koju uglavnom traže to su Novi Beograd zbog toga što tako mogu da se pozicioniraju blizu poslovnih zgrada, takođe vole centar grada”, ocenila je Nevena Milić, iz Agencije za nekretnine “Kadena”.

RTS