NOVI SAD – U predgovoru zbirke pripovedaka Laze Lazarevića Predrag Protić je zapisao: “Laza Lazarević pripada grupi pisaca, onoj u mnjini; on je počeo bez početništva. Iz prve pripovetke Prvi put s ocem na jutrenje mogla su se sagledati njegova opredeljenja, sklonosti i način mišljenja.”
Naš veliki pisac, srpski Turgenjev kako su ga nazivali, jedan od začetnika srpskog realizma, u fokusu je meseca maja na RNS1. Rođen je 13. maja 1851. godine, a školovao se najpre u domenu prava, a kasnije završio studije medicine u Berlinu.

Prvog četvrtka u mesecu od 23 časa slušaćemo radio-dramu “Sve će to narod pozlatiti” prema najpoznatijoj Lazarevićevoj pripovetki sa izraženim društveno-kritičkim stavovima gde osoba sa invaliditetom, heroj iz rata prosi suočen sa ravnodušnošću društva i nebrigom države. Sledećeg četvrtka u istom terminu sledi pripovetka “Prijatelji”, a zatim “Švabica”, objavljena 7 godina nakon piščeve smrti o njegovoj ljubavi prema devojci koju je upoznao u Nemačkoj.

“Nakon smrti Laze Lazarevića, on ostaje upamćen po svom načinu pripovedanja, smislu za psihologiju, podjednako razvijenoj moći zapažanja i imaginacije, a iznad svega, on ostaje nadahnuti pesnik i spontani kritičar jednog davnog, u nepovrat iščezlog sveta.”, zaključuje Predrag Protić.

Poslednjeg četvrtka u maju očekuje vas premijera 13. epizode serijala “Kosingas” o vitezovima reda Zmaja.

Za mlađe slušaoce smo ovog meseca pripremili šarenolik izbor koji započinje premijerama realizovanim po monodramama Natalije Trnavac. U nedelju, 1. maja, od 10,05 slušajte duhovitu i pronicljivu “Monodramu koja je mnogo dramila” – o dramskom tekstu koji nestrpljivo želi da se postavi, zatim “Naslov umesto šešira” – o priči koja se odvažila da napusti za svog pisca, i za kraj kulinarskog majstora koji za najmlađe priprema “Večeru sa knjiškim moljcem”. To nije običan moljac koji jede stare džempere, već moljac intelektualac, obožavatelj pisane reči i knjiga svih žanrova i epoha.

U narednim terminima slušaćete “Trapavog zmaja” Miroslava Nastasijevića, ekološku “Bajku o Tramvajku i zmaju Prljavku” Slavka Matkovića, “Bajku o čudovištu” Vojislava Ratkovića i na kraju “Bajkvu za dečakva o patkva-kvama” Slobodana Govorčina. Nakon svake radio igre za decu sledi dramski intermeco iz pera Igora Kolarova i Branka Stevanovića.

RTV (Divna Stojanov)