BANJA LUKA – Mađarska neće menjati svoju spoljnu politiku koja podrazumijeva ispunjavanje nacionalnih interesa, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
On je za RTRS, u prvom intervjuu nakon pobede partije Fides premijera Viktora Orbana na parlamentarnim izborima, rekao da Brisel mora uvažiti volju naroda i da lideri Evropske unije moraju razgovarati sa legitimno izabranim predstavnicima, a ne zagovarati sankcije.

Ponovio je da se protivi sankcijama koje su ranije bile predložene za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i dodao da će Mađarska pokrenuti program ekonomskog razvoja, a da će za BiH i Republiku Srpsku iz EU biti obezbeđeno 30 miliona evra.

“Moguće sankcije protiv demokratski izabranog lidera Srba u BiH, da li bi one pomogle da se unapredi sigurnost i situacija u BiH? Da li bi to pomoglo da se doprinese napretku države? Definitivno ne! Pa zašto onda to radimo, hajde da radimo stvari koje će pomoći, da ne radimo stvari koje će izazvati samo štetu”, rekao je Sijarto.

Istakao je da Mađarska neće podržati bilo kakvu vrstu sankcija Dodiku.

“Nećemo podržati sankcije protiv bilo kog demokratski izabranog predstavnika ovde, jer bi te sankcije izazvale ogromnu štetu ovom regionu, a ako bi izazvalu veliku štetu u regionu, izazvali bi i negativne posledice i za našu državu”, naveo je Sijarto.

Tanjug