NOVI SAD – Predstava “Ričard III“ Vilijama Šekspira u režiji Dejana Projkovskog, premijerno će biti izvedena u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhazu.
Kada večeras Arpad Mesaroš u naslovnoj ulozi,na početku izgovori čuvenu repliku “ Sad je zima našeg nezadovoljstva.“ biće to izvođenje „Ričarda III“ u Novom Sadu nakon 110 godina pauze kada ga je igrao Pera Dobrinović.

Reditelj predstave je gost iz Makedonije Dejan Projkovski, već uspešno je sarađivao sa tim teatrom u komadu „Ana Karenjina“.

“Naš Ričard je to ogledalo gde možemo da se pogledamo sami ili da sagledamo društvo, da pogleda žaba da nije princ, rekao bih, otrežnjavajući trenutak.

Šta čovek treba da ima u glavi, od prve čuvene repilike: Sada je zima našeg nezadovoljstva do poslednje, Dajem kraljevstvo za konja? Šta čovek zaboravi u jednom trenutku? Zaboravi smisao života” zaključio je Projkovski.

„Ričard III“ Novosadskog pozorišta je ansambl predstava u podršku gostujućih glumaca. Autori najavljuju moderna scenska sredstva koja će podstaći sva čula gledalaca.

Prva repriza je 20. ovog meseca.

RTV (Tatjana Novčić Matijević)