NOVI SAD – U sklopu obeležavanja Nedelje zaštite životne sredine Studentski centar Novi Sad i JKP Gradsko zelenilo organizovali su zajedničku akciju uređivanja zelenih površina u Kampusu Novosadskog univerziteta. U zalivanju, plevljenju okopavanju cveća i živice na Dositejevom trgu učestvovalo je više od 50 studenata svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Briga o životnoj sredini je važan segment života u akademskoj zajednici. Akcijom održavanja cveća i zelenila u Kampusu učestvujemo u obeležavanju Nedelje zaštite životne sredine, koja se aktivno obeležava na nivou Grada Novog Sada.

Sa blizu 50.000 studenata UNS je grad u malom, a Studentski centar Novi Sad koji obezbeđuje smeštaj i ishranu za više od 3.500 studenata nekoliko godina zaredom zajedno sa studentskim organizacijama i Gradskom zelenilom organizuje akcije ozelenjavanja i održavanja zelenih površina. U zajedničkim akcijama posadili smo više desetina sadnica drveća, kako u Kampusu, tako i u blizini studenskih domova. Današnja akcija je samo jedna u nizu aktivnosti koje ćemo realizovati u cilju unapređivanja svesti o značaju brige o životnoj sredini – rekao je direktor Studentskog centra Zoran Martinović.

Važnost brige o životnoj sredini istakao je i predsednik studentskog parlamenta Bojan Rašković.

Studenti Novosadskg univerziteta imaju visoku svest o važnosti ekologije. Rado smo se odazvali pozivu Studentskog centra i Gradskog zelenila da zajednički uredimo zelene površine u Kampusu, jer je to prostor u kom studenti svakodnevno borave. Rado ćemo učestvovati u sličnim akcijama i u narednom periodu – rekao je predsednik studentskog parlamenta Bojan Rašković sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (DIF).

Pomoćnica direktora Gradskog zelenila Danijela Andrić kaže da će saradnja sa studentima biti nastavljena tokom leta, a intenzivirana tokom jeseni, kada počne sezona sadnje novog drveća.

Gradsko zelenilo uređuje više od 550 hektara zelenih površina u gradu i prigradskim naseljima. Inicijativa Studentskog centra da zajedno s studentima uređujemo i održavamo cvećnjake u Kampusu je odlična, i nastojaćemo da u budućnosti organizujemo slične aktivnosti – rekla je Danijela Andrić.

Studenti i radnici Gradskog zelenila plevili su travu i korov i zalivali cveće između Pravnog, Filozofskog, FTN-a i Poljoprovrednog fakuleteta.

RTV