STARA PLANINA – Ukoliko ste tip osobe koja za željene destinacije bira hotele sa pet zvezdica i all-inclusive uslugu, ovo verovatno nije članak za vas. Ali ukoliko znate da postoje putovanja koja pomeraju granice izdržljivosti, koja predstavljaju put samoispitivanja i otkrića novih horizonata, HIGHLANDER avantura na Staroj planini je možda pustolovina koju ste celog života iščekivali. Planinarsko iskustvo dugo 100 km, koje traje pet intenzivnih dana, odvešće najhrabrije u najudaljenije planinsko područje Srbije, Staru planinu i otkriti sve lepote i skrivene tajne ovog planinskog venca. Ima najmanje pet razloga zbog kojih će odlazak na Staru planinu biti ekskurzija vašeg života, koja će vam u potpunosti promeniti perspektivu i približiti vas prirodi.

1. Neukrotiva, netaknuta priroda

Kada ste poslednji put bili negde gde ljudska noga nije kročila? U moderno doba, kada je čovek osvojio gotovo svaki pedalj naše delikatne planete, preostalo je još vrlo malo mesta koja nisu “ukaljana” ljudskim uticajem. Iako je Stara planina postala zanimljiva destinacija, turisti su koncentrisani oko ugostiteljskih centara i najveći deo planinskog venca koji spaja dve zemlje, Srbiju i Bugarsku, gotovo je netaknut. Da li znate da HIGHLANDER ruta prolazi kroz deo planine koji je zaštićen i za koji je potrebna posebna dozvola Zavoda za zaštitu prirode Srbije da bi se kroz njega prošlo, da je zabranjeno zadržavanje, pa čak i običan, tihi razgovor, da se ne bi remetilo prirodno stanište retkih ptica? Stara planina je mesto neverovatne, divlje lepote i čovek mora da se prilagodi njoj, a ne ona njemu.
Foto: Predrag Vučković

2. Različite rute za različite nivoe spremnosti

HIGHLANDER avantura na Staroj planini traje pet dana, od subote, 11. do srede, 15. juna 2022. godine na ruti dugoj 100km kroz najlepše predele nacionalnog parka. Za sve ljubitelje prirode koji nisu sigurni da li mogu odmah da ispune uslove HIGHLANDER avanture, organizovane su kraće i lakše rute. U pitanju su HIGHLANDER55 izazov, dug 46 kilometara, koji se može preći u vremenskom roku od tri dana (11-13. jun), kao i HIGHLANDERExperience vikend ruta duga svega 24 kilometara, i prilagođena porodicama sa starijom decom, uz svega jedno spavanje pod zvezdama.

Potrebno je da svi učesnici i učesnice ispune određena pravila kao što su planinarska obuća i odeća, oprema za boravak i ishranu u prirodi, potrebno je da prikupe pečate na definisanim kontrolnim tačkama u unapred određenim vremenskim rokovima i da čuvaju prirodu.

HIGHLANDER nije takmičenje već lični ili timski izazov!

Za sve učesnike i učesnice obezbeđena je hrana, voda, kao i organizovana mesta za kampovanje.

Za koju god turu da se opredelite, čeka vas izazov koji će vam promeniti život.

3. Kampovanje pod otvorenim nebom

Svetlosno zagađenje postalo je deo svakodnevnice savremenog čoveka. Da li se sećate kada ste poslednji put videli Mlečni put? Kad ste videli svica, čuli poj ptica nezagušen gradskom bukom, bili svedok snage vodopada ili suptilnog i snažnog potoka, koji strpljivo kroz planinu krči svoj put?

Tokom HIGHLANDER avantura moći ćete da ponovo otkrijete čari netaknute prirode, da se suočite sa sva četiri godišnja doba u samo pet dana izazova ili da se podsetite davno zaboravljenih uspomena iz detinjstva. Malo šta može da se poredi sa spavanjem pod otvorenim nebom. Da li ste spremni da se pogledate u zvezdano ogledalo i ponovo suočite sami sa sobom?

4. Postanite deo velike HIGHLANDER zajednice

HIGHLANDER franšiza nastala je 2017. godine u nacionalnim parkovima Severni Velebit i Paklenica u Hrvatskoj i ubrzo se proširila po celom svetu, u predelima netaknute prirode čak trinaest zemalja u Evropi, Africi, Aziji i Americi. HIGHLANDER avanture mesto su susreta gorštaka sa svih strana sveta, željnih nesvakidašnjih doživljaja. Tu možete upoznati istomišljenike iz čitavog regiona, ali i šire, a nakon što savladate avanturu u svojoj zemlji i postanete deo velike HIGHLANDER zajednice, možda vas sledeći izazov čeka već u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, ali i u Egiptu, Francuskoj, Grčkoj, Maroku, Portugalu ili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima!

5. Budite deo promene

Imamo samo jednu planetu i svi moramo da se ujedinimo da bismo je zaštitili i odbranili. Prepoznavanje i zaštita lepota koje nam priroda donosi, poštovanje i suživot sa divljinom su u samoj srži HIGHLANDER avanture koja za cilj ima da otkrijete gorštaka u sebi, da se vratite svojoj pravoj biti i postanete deo plemena koje stoji na prvoj liniji odbrane prirodnih lepota naše zemlje.

Otkrijte HIGHLANDER izazove na zvaničnoj internet prezentaciji avanture highlanderadventure.com.

Partneri HIGHLANDER avanture su Grad Pirot, Turistička organizacija Pirota, JP Srbija Šume, organizacija Sky Team, Adventure Travel Network, KANA i Kamper Planet d.o.o.

Foto: Predrag Vučković