NOVI SAD – Projekat Mladi kreativni pisci kulture Srbije se realizuje do 10. decembra, a sastoji se iz dva dela – A) eudkativnih radionica o kreativnom pisanju u Digitalnom omladinskom centru u Novom Sadu i B) od putovanja u mesta življenja i rada znamenitih pisaca i spisateljica Srbije despota Stefana Lazarevića – Manasija, Desanke Maksimović – Brankovina, Vrdnik i Bukovac – Milice Stojadinović Srpkinje, Sremska Kamenica – Jovana Jovanoivća Zmaja, Novo Hopovo – Dositeja Obradovića, Spomen muzej Ive Andrića u Beogradu i Muzej SPC – pohvala monahinje Jefimije i drugo.

Osnovna ideja je podrška mladima kada su u pitanju njihovi kulturni i kreativni potencijali, ali i podsticanje na inovativnost, pisanje tekstova o kulturnim sadržajima, učenje prilikom putovanja sa rancem na leđima o kulturi svoga naroda. Drugi zadatak projekta je, takođe, da podstiče stvaranje ljubitelja kulturnog identiteta naše zemlje. Glavno oružje naših mladih kreativnih pisaca Srbije jesu lepa reč, kvalitetna fotografija, jako nacionalno osećanje, atraktivnost sadržaja prilikom pisanja o kulturnim destinacijama Srbije.

Zanimljiva jednodnevna putovanja, edukacije mladih, radionice o kreativnom pisanju, veća informisanost mladih, različiti kulturni sadržaji, aktivno druženje mladih, kreativno stvaralaštvo mladih u pisanju tekstova i u učenja o piscima Srbije i njihovom književnom stvaralaštvu. Kroz ponuđene multidisciplinarne sadržaje podstiče se veliki stvaralački potencijal kod mladih, a koji svojim aktivnostima, ovim projektom, predstavljaju Srbiju na najbolji mogući način u digitalnom formatu.