NOVI SAD – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zajedno sa potpredsednicima Skupštine APV Damirom Zobenicom i Aleksandrom Maletić, učestvovao je u nemačkom gradu Ulmu na svečanom otvaranju 12. Međunarodnog festivala dunavskih gradova i regija.

Govoreći na svečanoj ceremoniji otvaranja ovog tradicionalnog okupljanja gradova i regija koje spaja reka Dunav, predsednik Pastor je naglasio da je AP Vojvodina više od dve decenije aktivan učesnik događaja i inicijativa koje za cilj imaju jačanje i konkretizovanje dunavske saradnje, te da je zajedno za gradom Ulmom i nemačkom pokrajinom Baden-Virtemberg sigurno jedan od najupornijih posvećenika naporima da podunavski gradovi i regije istraju u nameri partnerstva i umreženosti.

Odgovarajući na pitanja, predsednik Pastor je istakao da su nedavne odluke u vezi sa blokiranjem napredovanja naše zemlje i zemalja Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, nažalost bile predvidive.

„Razočarani smo odnosom, a posebno nedostatkom ozbiljnosti u pristupu. Hteo to neko da prizna ili ne hteo, naša zemlja i čitav prostor našeg regiona nedvosmisleno jesu deo evropskog prostora. Iz tog razloga nikome ne možemo dozvoliti da nam jednostrano drži lekcije o evropskim vrednostima“, rekao je Pastor na otvaranju i naglasio da ćemo mi, bez obzira na nepravičan odnos, sami zbog sebe i svojih građana nastaviti da napredujemo, gradimo i modernizujemo našu zemlju i društvo.

Predsednik Pastor i potpredsednici Zobenica i Maletić su se na marginama svečanog otvaranja susreli i sa ministarkom evropskih poslova i regionalne saradnje Bavarske Melani Huml i državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije i turizma Baden-Virtemberga Patrikom Rapom. Tokom razgovora iskazano je zajedničko zadovoljstvo zbog dosadašnjih dobrih odnosa i konstruktivnih kontakata Republike Srbije i AP Vojvodine sa ove dve savazne nemačke pokrajine, kao i obostrana želja za davanjem novog impulsa u saradnji. Predsednik Pastor i sekretar Rap precizirali su nameru o konkretnim koracima u obnavljanju bližih kontakata između parlamenata AP Vojvodine i Baden-Virtemberga, kroz nastavak susreta i saradnje radnih tela, odnosno skupštinskih odbora. Predsednik Pastor ukazao je i na ogroman značaj dosadašnjih nemačkih investicija u Republiku Srbiju i pokrajinu Vojvodinu, ocenivši da i nadalje postoji ogroman potencijal za jačanje regionalnih, pre svega ekonomskih odnosa.

Delegacija Skupštine APV, u kojoj je i generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac, učestvovala je u prepodnevnom delu programa na ekonomskom forumu „Dunavski region na prelomu vremena – Impulsi ekonomske politike iz Strategije EU za Dunavski region“, u organizaciji Državnog ministarstva privrede i turizma Baden-Virtemberga.

Međunarodni festival dunavskih gradova i regija u Ulmu održava se svake druge godine u ovom nemačkom gradu. Predstavnci AP Vojvodine učestvuju na ovom festivalu blizu dve decenije, a Vojvodina je jedan je od inicijatora i glavnih aktera saradnje dunavskih gradova i regija. Tokom trajanja festivala, predstavnici APV učestvuju na političkim i stručnim konferencijama, održavaju sastanke sa predstavnicima regija duž Dunava, posebno sa predstavnicima nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i grada Ulma sa kojima AP Vojvodina neguje dugogodišnje partnerske i prijateljske odnose. Saradnja Skupštine AP Vojvodine i Parlamenta Baden-Virtemberga institucionalizovana je 2014. godine potpisivanjem zajedničke Izjave o namerama. Tokom trajanja festivala održavaju se i brojni kulturno-umetnički programi, sa ciljem promocije turističkih i drugih potencijala gradova i regija iz 10 dunavskih zemalja, a festival poseti desetine hiljada ljudi.

RTV