SARAJEVO – Uoči početka sastanka u sedištu OHR u Sarajevu sa liderima stranaka iz Federacije BiH, sarajevska N1 tv. piše da će visoki predstavnik Kristijan Šmit danas u 16:30 sati nametnuti tehničke izmene Izbornog zakona BiH, koje se tiču integriteta izbornog procesa, dok će ostale mere koje je nameravao da nametne bonskim ovlašćenjima, ostati na čekanju.
Pozivajući se na više diplomatskih izgovora, sarajevska N1 tv. piše da će liderima stranaka na današnjem sastanku Šmit dati rok od šest sedmica da se usaglase o izmenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom on će delovati i nametnuti mere kako je predviđeno u nacrtu odluka. Ovo mere, uz ostalo se odnose i na popunu Federalnog doma naroda, cenzus od tri posto.

Za ovaj medij je potvrđeno da su ključne zemlje Veća za implementaciju mira i OHR-a uzeli u obzir negodovanje građana izraženo na protestima u Sarajevu, argumentaciju dela nevladinih organizacija, kao i protivljenje političkih stranaka zbog najave odluka koje je nameravao da nametne Šmit.

Stoga je, kažu, odlučeno da se donošenje paketa mera koje se tiču Ustava Federacije BiH prolongira, a da se u međuvremenu političarima dopusti da u roku od šest sedmica probaju da dođu do rešenja i tako izbegnu nametanje odluka.

Za 13 sati ispred sedišta OHR-a u Sarajevu bio je najavljen je još jedan, treći po redu protest u organizaciji bošnjačkih i probošnjačkih stranaka u Federaciji BiH, kao pritisak na visokog predstavnika Kristijana Šmita da odustane od najavljenog nametanja izmena Izbornog zakona i Ustava ovog entiteta.

U međuvremenu je na Fejsbuku formirana grupa 50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH, koja je i ranije organizovala proteste u Sarajevu i drugim gradovima u BiH.

Tanjug
Foto: printscreen