NOVI SAD – Juče je u novosadskom hotelu Šeraton predstavljen projekat: Sportsko unapređenje boksa u prekograničnom regionu Srbije i Mađarske – “Kros boks”. Nosilac projekta je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u saradnji sa mađarskom neprofitnom organizacijiom “DJL” iz Segedina. Ukupna vrednost projekta je 193.385 evra koji je sufinansirala Evropska unija putem programa za prekograničnu saradnju “Interreg – IPA“ sa 164.547 evra.

Projekat će trajati 18 meseci, a obuhvatiće stvaranje zajedničke baze podataka o broju klubova i uslovima u kojima trenutno funkcionišu kako bi se preduzeli adekvatni koraci ka poboljšanju sporta u evropskoj regiji koja je poslednjih decenija pokazala negativnu tendenciju ne samo po rezultatima već i broju mladih koji se odlučuju za bavljenje ovim sportom.

“Planirano je da se organizuju i tri seminara koji će biti organizovani u Pokrajini. Imaćemo i promociju ovog projekta na novosadskom Sajmu sporta, kao i organizovanju po jednog međunarodnog turnira u Srbiji i Mađarskoj” – istakao je govoreći o značaju ovog projekta za razvoj boksa u pograničnim regijama Srbije i Mađarske na otvaranju prve konferencije u Novom Sadu pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta.

Ideja ovog projekta je nastala pre pet godina.

“Ovo je veliki zajednički korak ka omasovljenju i podizanju kvaliteta srpskog i mađarskog boksa. Osim toga, ovo je veliki izazov za obe strane koji bi trebalo da doprinese unapređenju ne samo trenerskog kadra već će obuhvatiti i stručnjake iz oblasti sportske medicine, ishrane, pratećih poslova i službi koje će doprineti što kvalitetnijim uslovima za rad u postizanju vrhunskih sportskih rezultata” – kaže Mikloš Koso predstavnik neprofitne organizacije “DJL” iz Segedina.

Jedan od prioritetnih ciljeva pomenutog projekta je opremanje bokserskih klubova iz pograničnog regiona neophodnom opremom i rekvizitima.

RTV (Ljubenko Zvizdić)