NOVI SAD – Očuvanje prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka, kao i negovanje kulturnog nasleđa Dunavskog regiona kroz 160 umetničkih događaja čine okosnicu novog programskog luka ‘Dunavsko more’. “Paviljon Štrand” počinje večeras u 19 časova, a trajaće do 31. jula. audio icon
Da je ovo jedan od najlepših načina da se grade mostovi između umetnosti i ekologije, otkrivamo u razgovoru za Radio Novi Sad od Gale Gajin iz novosadske Evropske prestonice kulture 2022.

“U narednih mesec dana, oko ove ideje se okupilo 620 umetnica i umetnika. Evropska prestonica kulture na ovaj način simbolično gradi novi most između kulture i ekologije a program danas počinje na najstarijoj, najpoznatijoj i jedoj od najuređenijih novosadskih plaža, Štrandu”, ističe Gajin.

“Današnje otvaranje će obeleležiti performans “Les Voyages” svetski poznatog cirkuskog kolektiva iz Francuske. Imaćemo priliku da uživamo i u muzičkom programu, poput performansa “Šav”, nastup pijaniste okruženog sa sedam šivaćih mašina, očekujemo odelo koje će biti sašiveno tokom njegovog performansa”, kaže Gajin.

RTV (Aleksandar Mladenović)