NOVI SAD – Polaznicima neprofitne i besplatne škole “IT Bootcamp” iz Novog Sada, protekle nedelje uručene su diplome u Naučno-tehnološkom parku za uspešno završene kurseve – testiranje softvera (QA), razvoj veb stranica (PHP i WordPress, JS + React) i osnove programiranja (Java).

IT Bootcamp škola počela je sa radom 2018. godine, a dve godine kasnije se proširila na Novi Sad. Od tada do februara ove godine, besplatne kurseve prekvalifikacije završilo je 110 polaznika iz Novog Sada, od kojih je 74 (67%) pronašlo posao ili praksu. U prolećnom ciklusu, koji se završio pre nekoliko nedelja, kurseve je završilo još 57 polaznika koji su tek krenuli da traže svoju šansu na tržištu rada

“Novi Sad je IT grad i u njemu ima veliki broj kompanija koje kontinuirano rastu i šire delatnost svog rada. Za nas je značajno što su one prepoznale kvalitet našeg kadra i što nas sada samostalno kontaktiraju, kada su u fazi širenja tima. Na kraju, najveći uspeh su oni kandidati koji se, nakon stečenog iskustva u kompanijama, odluče da budu predavači na IT Bootcamp kursevima i na taj način učestvuju u obrazovanju novih generacija, čime se naša priča zaokružuje”, istakla je Sonja Slijepčević, koordinatorka na projektu.

IT Bootcamp je od 2018. godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu upisalo 1.206 polaznika, od koji je 661 našlo posao ili praksu u struci. Škola je pokrenuta zahvaljujući saradnji grupe donatora iz dijaspore i Fondacije Ana i Vlade Divac, sa ciljem da pruži besplatno znanje pojedincima koji nisu imali priliku da se formalno obrazuju u sferi informacionih tehnologija. Polaznici IT Bootcamp-a čine više od 1,5% celokupnog IT tržišta u Srbiji.

Od svog osnivanja, 2007. godine, Fondacija Ana i Vlade Divac posvećena je ekonomskom osnaživanju i podršci zapošljavanju.