BEOGRAD – Do sredine avgusta biće potpisano devet novih ugovora radi realizacije investicionih projekata vrednih 320 miliona evra koji će obezbediti 2.500 novih radnih mesta što je novi investicioni zamah u Srbiji, navodi Ministarstvo privrede u informaciji dostavljenoj Tanjugu.
Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da Ministarstvo privrede s posebnom pažnjom ističe reinvesticije, jer nova ulaganja istih privrednih društava predstavljaju potvrdu privredne i političke stabilnosti Srbije i stabilnosti investicionog ambijenta.

Na spisku novih aktuelnih investicija su proširenje proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji u Pančevu, te servisni centar u Novom Sadu, što su investicije kompanije “ZF Pančevo”.

“Shenchi Automotive” će izgraditi proizvodni pogon za proizvodnju delova za motorna vozila u Kragujevcu, a “Stax Technologies” ima investiciju za proizvodnja mašina i aparata opšte namene u Čačku.

Kompanija “Pons” investiraće u automatizaciju procesa proizvodnje smrznutog peciva u Čačku, “Ecomex” će izgraditi proizvodni objekat za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi, a “Swisslion Takovo” investiraće u automatizaciju postojećih kapaciteta za proizvodnju čokolade, keksa i biskvita u Vršcu.

Kompanija “Moka” investiraće u automatizacija pogona za pripremu i izradu testa, hleba i kolača u Čačku, a “Gorenje” u proširenje proizvodnog pogona za proizvodnju frižidera u Valjevu.

U saradnji sa Ministarstvom privrede “Gorenje” realizuje sedmu investiciju pa u proširenje proizvodnog pogona investira 47 miliona evra do kraja 2024. a do kraja 2025. godine zaposliti 1020 novih radnika.

“ZF Serbia” četvrti put investira u Srbiji a do kraja do kraja 2027. godine u Pančevu otvoriti 589 novih radnih mesta i investirati 238 miliona evra.

Ta će kompanija investicionim projektom u Novom Sadu zaposliti 370 radnika i do kraja 2025. godine uložiti preko 6,7 miliona evra.

Drugom investicijom u Srbiji “Swisslion Takovo” će u Vršcu do kraja 2022. godine uložiti 1,6 miliona evra u završetak automatizacije postojećih kapaciteta.

Tanjug