BEOGRAD – U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos stradalima u hrvatskoj akciji “Oluja”, u kojoj je ubijeno i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000.
Parastosu je prisustvovao veliki broj građana, koji su na taj način odali poštu svim stradalim sunarodnicima iz Hrvatske, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je venac na spomen ploču srpskim žrtvama ispred crkve.

Među okupljenima je bio i gradski menadžer Miroslav Čučković, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, potpredsednik SRS Aleksandar Šešelj.

Nakon parastosa, koji su organizovali udruženje “Zavičaj” i Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih, predstavnici udruženja veterana položili su vence.

“Oluja” je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ.

Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Više od 250.000 Srba iz Hrvatske, su u kolonama automobila, kamiona, traktora… stigle u Srbiju, iz svog zavičaja.

Akcija je, zvanično, trajala četiri dana i završila se padom Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom.

Međunarodnu krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je “Oluju” u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostota bivše RKS u Hrvatskoj.

Međutim u drugostepenoj presudi su te tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je nedavno podiglo prvu optužnicu za ratne zločine počinjene tokom Oluje, protiv četiri oficira hrvatske vojske zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj koloni.

Tanjug