NOVI SAD – Blizu 100 učesnika, mladih muzičara i istaknutih svetskih umetnika iz čitave Evrope narednih sedam dana boraviće u Novom Sadu u okviru evropskog projekta Sounds of Change.
Reč je o projektu čiji je cilj profesionalni razvoj mladih evropskih muzičara u orkestarskom ambijentu, uz stvaranje uslova za veću profesionalnu mobilnost i razvoj karijera, a Srpsko narodno pozorište jedan je od partnera.

“Nakon evropskog projekta Cross opera koji smo završili u aprilu ove godine, počinje nam novi projekat sufinansiran od strane Kreativne Evrope. Sounds of change je pre svega prilika ne samo za naše muzičare, već za mlade muzičare iz Novog Sada i Srbije koji putem ovakvih saradnji mogu da dobiju iskustvo rada u velikom orkestru, umreže se sa kolegama iz ostalih evropskih zemalja i dobiju priliku da sarađuju sa istaknutim imenima svetske klasične muzičke scene, čime se pruža snažan oslonac mladim umetnicima u razvoju njihove karijere i otvara mogućnost da ostanu kod nas ili u nekom svetskom orkestru. Za Srpsko narodno pozorište, pak, poziv za još jedan evropski projekat jeste priznanje da se kvalitetan rad vidi i van granica naše države i potvrda da smo na pravom putu”, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Aktivnosti projekta obuhvataju četiri faze organizovane kroz četiri godišnja ciklusa u kojima će se izabrani umetnici susresti sa mogućnošću profesionalnog usavršavanja kroz orkestarske akademije, fokusirajući se ne samo na unapređivanje muzičkih veština već i na lični i profesionalni razvoj. Ideja je da tako novoformirani međunarodni orkestar nastupi kako na profesionalnim muzičkim festivalima u Evropi tako i da osigura prostor za promociju rada muzičara. Pored muzičara, priliku za razvoj karijere dobiće i mladi kompozitori kao i operski umetnici.

“Prvi i drugi ciklus prate klasičnu internacionalnu orkestarsku akademiju i pripremu dela evropskih kompozitora, dok će se performativni slojevi razvijati za poslednja dva ciklusa uključivanjem multimedije i cirkuske umetnosti. Pored sinergije različitih umetnosti, jedan od ciljeva je takođe i osvajanje novih koncertnih prostora koji će ostati kao legat projekta. Sounds of Change pored snažne podrške mladim umetnicima, želi da, kroz svojevrsni umetnički aktivizam, doprinese razvoju i ekološke svesti ali i podstakne nove generacije na razmišljanje o budućnosti Evrope koja ističe jedinstvo različitosti”, objašnjava vođa projekta novosadskog tima Dragana Kuzmanović.

Partneri na projektu su Portugalska filharmonija, umetnička organizacija Noletia iz Španije, Internacionalni muzički festival Koblenc iz Nemačke, Kulturno društvo BSA iz Slovenije kao i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

Prva faza projekta Sounds of Change završava se u nedelju 14. avgusta, izvođenjem Malerove pete simfonije u 20.30 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, kao i uvodnom konferencijom u čitav projekat. Koncert je moguće pratiti i širom Evrope na platformi https://operasrpskonarodnopozoriste.studio20.rs/login.php

RTV