NOVI SAD – U Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” potpisan Protokol o saradnji ove institucije sa Domom kulture „Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka. Ovim Protokolom stvorene su osnove za zajedničku realizaciju domaćih i inostranih umetničkih, naučnih, izdavačkih, manifestacionih i drugih projekata i programa iz oblasti umetnosti i kulture, projekata iz oblasti izdavačke delatnosti, kao i za međusobnu podršku u promotivnim aktivnostima.

O tome koliko saradnja sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski” znači za „Stari Kolašin” govorila je Andrijana Živanović, direktorka ovog Doma kulture na Kosovu i Metohiji:

„S obzirom na to da se mi nalazimo na severu Kosova i Metohije i da smo u velikoj meri izuzeti iz različitih kulturnih dešavanja, ova saradnja nam mnogo znači. Naravno, važno nam je da nas prepoznaju kao instituciju, kao nekoga ko ovog momenta ima problema i sa bezbednošću i nije baš lako organizovati kulturna dešavanja u tim okolnostima. Upravo to što imamo podršku ovako važnih institucija kao što je Kulturni centar Vojvodine ᾽Miloš Crnjanski᾽ iz Novog Sada nas čini posebno srećnim i naravno da očekujemo da će ta saradnja biti plodonosna. Verujemo da ćemo imati šta jedni drugima da ponudimo i zaista verujem da će to biti dugotrajna saradnja u različitim oblastima delovanja. Publika je kod nas, kao i u svakom manjem mestu, veoma posvećena kulturi i naše programe posećuju zaista oni koji su zainteresovani za sadržaj koji nudimo. Upravo zato se mi trudimo da im pružimo najkvalitetnije od kulture u datom trenutku. Znate, mnogi ne mogu da izađu često iz tog prostora i njima je zaista važno da onda mogu u svom kulturnom centru da vide kvalitetne kulturne sadržaje, jer to im je često jedini ᾽prozor u svet᾽”, izjavila je Andrijana Živanović nakon potpisivanja Protokola o saradnji.

I mr Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” nije krio zadovoljstvo budućom saradnjom:

„Kulturni centar Vojvodine ᾽Miloš Crnjanski᾽ ima dragocenu saradnju sa institucijama poput ove sa kojom smo danas potpisali Protokol. Geografski širimo saradnju u svim pravcima, jer želimo svima da pokažemo koje su to najbolje stvari kada je kultura u Vojvodini u pitanju. Tako ćemo uskoro učestvovati sa našim programom u Međunarodnoj književnoj koloniji u Sićevu, što je rezultat naše saradnje sa Kulturnim centrom iz Niša, sarađujemo sa Narodnom bibliotekom Srbije, što je već rezultiralo i zajedničkim projektima kakav je bio onaj kada smo predstavili premijerno muzičku kreativnost književnika Vladana Desnice, a uskoro ćemo zajedno ući u izdavački poduhvat i zajedno objavljivati naučna dela Milorada Pavića, kao što ćemo sa Kulturnim centrom iz Leskovca sarađivati povodom 50 godina slikarske kolonije u Vlasini. Tako isto ćemo sarađivati i sa Kulturnim centrom ᾽Stari Kolašin᾽ iz Zubinog Potoka. Kolašin je značajna tačka za našu kulturu, a radi se o možda i nedovoljno poznatom kraju, sa posebnim jezikom i sa velikom kulturnom tradicijom. Naravno, tu je i sjajni, a zaboravljeni književnik iz tog kraja Grigorije Božović. Nagrada koja nosi njegovo ime poslednjih desetak godina je dodeljena našim najeminentnijim piscima i po tome se, ali i ne samo po tome, vidi koliko visok nivo kulture neguju u tom kraju, a nosilac svih aktivnosti, kada je kultura u pitanju, je svakako Dom kulture ᾽Stari Kolašin᾽”, istakao je Šaponja.

Prva saradnja će biti realizovana već krajem idućeg meseca, kada će Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” isporučiti knjige, tj. vredna izdanja iz svoje izdavačke delatnosti biblioteci u Domu kulture „Stari Kolašin”.