BANJA LUKA – U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služen parastos za stradale u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” pre 27 godina.
Parastos je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a prisustvovali su direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, predstavnici banjalučkih gradskih vlasti i brojni građani, prenosi RTRS.

“Hrvati danas slave, a mi opet tugujemo. Jer, desio se veliki egzodus krajiških Srba, ako ne i najveća izbeglička kolona posle Drugog svetskog rata, od Knina, preko Banjaluke, do Beograda, Prištine i Subotice”, rekao je Štrbac novinarima.

On je naveo da je u akciji “Oluja” i posle nje, prema podacima “Veritasa” bila 1.881 srpska žrtva, te da je među stradalima najviše civila i starijih osoba.

Važno je što je u Srbiji podignuta prva optužnica za hrvatske zločine protiv srpskih civila na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti, dodao je Štrbac i izrazio nadu da će uskoro početi suđenje.

U Svodni kod Novog Grada, gde je hrvatska avijacija gađala izbegličku kolonu, služi se pomen i polaže cveće kod spomen-krsta u ovom mestu koji je 2012. godine podigao “Veritas” za šest civila stradalih u avgustu 1995. godine.

Nakon pomena u Novom Gradu, u Banjaluci će biti položeni venci na Perduvovom groblju, te na Novom groblju.

U nedelju će biti služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti.

Tanjug