BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije izglasali su večeras Vladimira Orlića za predsednika parlamenta. Za Orlića je, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasalo 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo.Izbor Orlića za novog predsednika propratio je višeminutni aplauz u skupštinskoj sali, a predsedavajući Vladeta Janković čestitao mu je na izboru, poželeo uspeh u radu i predao predsedavanje. video icon
Poslanici SNS-a i koalicije koja je učestvovala zajedno sa najvećom parlamentarnom strankom na izborima 3. aprila glasali su za Orlića na čelu parlamenta, kao i oni iz poslaničkog kluba SPS – Ivica Dačić, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, poslanička grupa PUPS – Solidarnost i pravda, Jedinstvene Srbije, SDPS-a.

Orlića nisu podržale poslaničke grupe Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina, Srpski pokret Dveri – Patriotski blok, Zeleno – Levi klub – Ne davimo Beograd – Moramo, Moramo – Zajedno, Demokratska stranka, Narodna stranka Zavetnici, NADA – Novi DŠ, POKS, Ujedinjeni.

Konstitutivna sednica počela je juče kada je potvrđeno 250 mandata novog saziva Narodne skupštine, a današnje zasedanje, koje je trajalo oko 12 sati sa jednočasovnom pauzom obeležila je rasprava o kandidatu SNS-a za predsednika parlamenta Vladimira Orlića.

Na mestu predsednika Skupštine Srbije Orlić nasleđuje predsednika SPS-a Ivicu Dačića.

Konstitutivna sednica nastavlja se izborom članova skupštinskih odbora, kao i članova delegacija i imenovanjem generalnog sekretara Skupštine.

Narodna skupština će imati sedam potpredsednika, od čega tri iz redova opozicionih poslaničkih klubova.

U novom sazivu Skupštine Srbije formirano je 15 poslaničkih grupa. Najveća je poslanička grupa SNS, “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, a nju će voditi Milenko Jovanov, dok će njegova zamenica biti Marina Raguš.

Poslaničku grupu “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije” vodiće Ivica Dačić, a menjaće ga Đorđe Milićević.

Tanjug, RTV