NOVI SAD – “Zlatna jabuka”, prestižna nagrada Međunarodne federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu ove godine pripala je Novom Sadu. Oskar turizma, dodeljen Srpskoj Atini, ustanovljen je 1970. godine, a dodeljuje se kao priznanje za vrhunske napore u promovisanju i podizanju nivoa turizma. video icon
Gradonačelnik Miloš Vučević, poručio je da je, uz titule Evropske prestonice kulture i prestonice mladih, ovo priznanje kruna gde se jasno vidi povezanost privrede, kulture i turizma.

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je to priznanje za sve građane, turističke radnike i radnike uslužnih delatnosti. Iz Svetske federacije turističkih novinara i pisaca poručuju da su se uverili da Novi Sad zaista zaslužuje “Zlatnu jabuku.”

“Zbog svoje istorije, vaš grad zaslužuje tu titulu, jer je oduvek dom mnogim nacijama i bio je prestonica kulture, ne samo u Srbiji, već i u bivšoj Jugoslaviji. Impresionirani smo radošću života Novosađana, a to znači da je politička i ekonomska situacija u gradu veoma dobra. Naša organizacija je osnovana pre 68 godina, tada su je činile tri zemlјe, a sada smo zastuplјeni u celom svetu i promovišemo turizam, i to onaj koji može biti profitabilan i doprineti bolјem životu”, izjavio je Tižani Hadad, predsednik Svetske federacije turističkih novinara i pisaca.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže: “Ovo je svojevrsni i legat, ovo je i obaveza za buduća vremena, ovo je i obaveza za buduće generacije. Ovo nije kraj jednog procesa, jednog puta nego nešto što treba da predstavlja putokaz, smernicu kuda i kako dalje treba da se Grad razvija, kako da bude još atraktivniji, otvoreniji, dostupniji, interesantniji”.

Ova nagrada, do sada je uručena 40 puta gradovima, među kojima su bili Ljublјana, Plovdiv, Dubrovnik i drugi.

RTV (Sanja Čavić)