NOVI SAD – Osma po redu „Book talk” konferencija ponovo okuplja najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu, a biće održana 29. i 30. septembra u Galeriji Matice srpske, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Poklon zbirci Rajka Mamuzića. Svečano otvaranje konferencije održano je u Galeriji Matice srpske, a tom prilikom prisutnima su se obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, ambasador Izraela Jahel Vilan i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

– I ove godine najbolji predstavnici pisane reči u Novom Sadu će razgovarti o važnim društvenim temama, o pitanjima slobode i straha koja su uvek otvorena, o našem regionu kao veoma specifičnom i prepunom izazova, ali i o izazovima sa kojima se danas suočava ceo svet. Važno je da se čuje reč onih koji stvarnost promišljaju, sagledavaju, koji nastoje da se izdignu, da imaju distancu neutralnog posmatrača. Važno je da se o osetljivim temama govori, da se uklanjaju predrasude, da se dijalog izdigne na pijedestal koji zaslužuje. Verujem, tako ćemo se bolje razumeti, a međusobno razumevanje je ključ dobre komunikacije i dobrih odnosa. Uvek je kultura bila most koji spaja, kroz kulturu i umetnost svet se vidi plemenitijim očima, a čini se da je to i u ovom trenutku više nego potrebno. Grad će uvek stati iza ovakvih projekata, jer cilj nam je da zajedno stvorimo bolji život za sve – naglasio je Dalibor Rožić.

Nakon otvaranja konferencije, usledio je panel sa izdavačima, pod nazivom “Bookmark između pandemije i rata”. Učestvovali su Relja Dražić, Gojko Božović, Zoran Hamović, Nenad Šaponja, Vera Kopicl i Zoran Kolundžija.

Kompanija „Color Media Communications”, uoči regionalne književne konferencije, organizovala je akciju deljenja knjiga u gradskom prevozu. Putnike, koje su volonteri zatekli na stajalištu, ili u gradskom prevozu kako čitaju, veoma je obradovao poklon. Ove godine su organizatori akcije poklanjali vredne knjige kao što su Kafkina “Pisma Mileni”, romane Alesandra Barika, “Pismo o toleranciji” Džona Loka, “Tajanstveni gost” i druge priče Marsela Prusta, “Muzika smisao i besmisao” Alfreda Brendela i brojna druga izdanja.

RTV