NOVI SAD – Koje vrste divljači imamo na teritoriji Republike Srbije? Gde su lovišta? Ko su lovci, koliko godina imaju i koliko je njihova uloga bitna? Šta je lov?
Ovo su samo neka pitanja na koje će učesnici “Prve otvorene lovačko-kinološke školice LORIST22” dobiti odgovore.
“Prva otvorena lovačko-kinološka školica LORIST22” biće održana prvog oktobra ove godine sa početkom u 10 časova na Novosadskom Sajmu u sklopu 54.Medjunarodnog Sajma lova i ribolova.
Školica se organizuje u svrhu promocije lovstva i kinologije kroz edukaciju dece.
Lovački doručak, demonstracije vabljenja, majstori starih zanata, obrada mesa divljači, defile pasa lovačkih rasa, druženje sa sokolarima, pokazno ocenjivanja trofeja i još mnogo zanimljivih dešavanja koji će još jednom pokazati koliko su lovci bitan deo svakog društva.
Školica će se odvijati napolju u sklopu sajma.
Učešće dece na “Prvoj otvorenoj lovačko-kinološkoj školici LORIST22” je besplatno.
Prijava dece za učešće se vrši taj dan od 10 do 11 časova na štandu kod fontane dok traje lovački doručak.

Program:

10:30 LOVAČKI DORUČAK
KOBAJE
Kobaje od divljači po receptu sremačkih lovaca, da se lakše pregura vreme do ručka.

12:00h DEMONSTRACIJA VABLjENjA
EMIL ŠTEVIN
Naš kolega lovac Emil će pokazati kako se koriste razne vabilice koje on izrađuje. Neki od posetilaca će takođe imati priliku da pokažu svoje umeće pri vabljenju.

12:15 OBRADA MESA
SRNDAĆ
Naš kolega lovac Mile će pokazati kako se obrađuje odstreljen srndać i kako se sortira meso. Specijalno iznenađenje za sve posetioce Sajma.

14:00 STARI ZANATI
MAJSTORI
Kolege lovci Saša Trkulja, Saša Kušić i Đorđe Kovačević vam pokazati neke tajne zanata pri izradi noževa, predmeta od kože ali imaćete priliku da vidite kako se radi pirografija.

15:10 POBEDNICI KONKURSA “MOJ PAS” i “LOVAC I PAS”
Proglašenje i nagrađivanje pobednika u tri kategorije za najlepši crtež i najlepšu kratku priču. Izbor najlepše fotografije koju sam nam slali lovci.

15:20 DRUŽENjE SA SOKOLARIMA
LOV SA PTICAMA
Prikaz ptica Društva Sokolara Srbija koje se koriste za lov.

15:35 CANADI PREZENTACIJA
Ogrlice za praćenje pasa u lovu
Napredni sistem za praćenje lovačkih pasa proizveden 100% u Srbiji. Zaštitite svog psa tokom lova i pratite svaki njegov korak putem aplikacije na svom mobilnom telefonu.

15:45 DEFILE PASA
LOVAČKE RASE
Kratka prezentacija svih prisutnih rasa pasa koji se koriste za lov na sitnu i krupnu divljač uz prisustvo kinoloških sudija.

16:20 POKAZNO OCENjIVANjE TROFEJA
dr ZORAN RISTIĆ
Merenje i pokazno ocenjivanje trofeja srndaća će obaviti šef katedre za lovni turizam sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

16:30 LOVAČKI RUČAK
SRNEĆI GULAŠ
Kolege lovci kuvari će nam spremiti ukusno jelo na kašiku, ali i burgere od divljači sa roštilja.