NOVI SAD – Devetnaestogodišnja Marija Stanić, članica Plivačkog kluba “Vojvodina” rekla je da joj je velika čast što je učestvovala u ovom činu, kao i to da su danas svi koji su skočili u Dunav i zaplivali za časni krst pobednici. Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac prisustvovao je nadmetanju u plivanju za Bogojavljenski krst koje se tradicionalno održava na reci Dunav u Sremskoj Kamenici. video icon
Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, Srpska pravoslavna crkva i Mesna zajednica Sremska Kamenica organizuju ovaj događaj. Nakon liturgije koja je održana u Hramu rođenja presvete Bogorodice, krst je spušten do Dunava nadomak stadiona “Fruškogorac”, a zatim je osveštani ledeni krst položen u Dunav.

“Drago mi je što smo se nakon dve godine pauze ponovo okupili na sada već tradicionalnom mestu u Sremskoj Kamenici na Dunavu gde je održano plivanje za časni krst. Takođe, raduje me što je i ove godine izuzetno veliki odziv građana za učešće u ovom događaju. Danas je ukupno 100 hrabrih i časnih plivača, od kojih i pet dama zaplivalo Dunavom, a jedan od učesnika bio je i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin koji učestvuje u ovom nadmetanju kao plivač i kao organizator događaja. Plivači su pokazali svoju hrabrost i vitešvo i to kako se na ovaj način čuva naša tradicija, vera i običaji na koje smo posebno ponosni”, rekao je Igor Crnobarac i dodao da je zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji policije, vojske, žandarmerije, crkve i gradske uprave događaj uspešno organizovan.

RTV (Đorđe Nikolić)