BANJA LUKA – Imovina Republike Srpske je rešena Dejtonskim mirovnim sporazumom i nikakav Ustavni sud, kao ni Predstavnički dom i Dom naroda na nivou BiH, neće rešavati imovinu Srpske, izjavio je za RTRS predsednik Srpske Milorad Dodik.

“Imovina, što se tiče statusa imovine je vlasništvo Srpske. To je neprikosnoveno i o tome se ne može razgovarati i to neće biti na dnevnom redu”, rekao je Dodik.

Prava politika je danas ostati neutralan

Prava politika danas je ostati neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu, ne uvoditi sankcije Rusiji i ne svrstavati se zajedno sa Zapadom protiv bilo koga, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je pojasnio da Srpska posmatra sukob u Ukrajini na način da ratuju dva naroda bliska Srbima i ističe da je podvala Zapada koncepcija da ko bude vladao Evroazijom – vladaće svetom i želja da svi budu u jednom procesu opšteg napada na Rusiju.

“Kao predsednik moram da razmišljam na drugačiji način. Taj sukob će jednom biti istorijska sekvenca. Ono što je dominantno u našim odnosima je to da nismo imali nijedan problem sa Rusima. Rusija kao globalna sila ostaje strukturisana u okviru UN, ostaje članica Saveta bezbednosti i ako kažem: ‘idemo da uvedemo sankcije Rusiji’ tada bismo došli u poziciju trajnog gubitka prijatelja”, naglasio je Dodik.

On je istakao da Evropa u ovom trenutku nije odmerila svoje mesto i ulogu i da je ona najveći stradalnik svega što se dešava na globalnom nivou, jer dobija skupe energente, gubi radna mesta i ne može da se nosi “sa velikim igračima”.

Govoreći o tome da li će mu zahtevi evroparlamentaraca da mu članice EU uvedu sankcije umanjiti pregovaračke pozicije, Dodik je sinoć za RTRS rekao da u BiH neće biti donesen nijedan zakon, niti propis koji odudara od Ustava BiH i interesa Srpske, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Tanjug